Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Sladovnícky deň má za cieľ povzbudiť farmárov k pestovaniu jačmeňa

Prehliadka 18 odrôd jačmeňa sa konala v rámci sladovníckeho poľného dňa v areáli Skúšobnej stanice ÚKSÚP 15. júna 2018 vo Vranove nad Topľou. Foto: TASR - Milan Kapusta

Osevné plochy jačmeňa na Slovensku podľa prezidentky klesajú.

Vranov nad Topľou 15. júna (TASR) – Celoslovenský Sladovnícky poľný deň, ktorý sa v piatok uskutočnil na skúšobnej stanici Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) vo Vranove nad Topľou, má za cieľ povzbudiť farmárov k pestovaniu jačmeňa. Pozrieť si mohli 18 druhov tejto plodiny, ktoré sú vhodné na výrobu sladu.

"Pestovateľ sa každý rok rozhoduje, čo vyseje. My ich chceme presvedčiť, že jačmeň je perspektívna komodita, ktorá je na Slovensku žiadaná, pretože tunajšie sladovne potrebujú kvalitný sladovnícky jačmeň a vedia, že na Slovensku je takýto jačmeň možné vypestovať," uviedla pre TASR Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS), ktoré podujatie na východe Slovenska zorganizovalo a zároveň združuje šesť zo siedmich sladovní na Slovensku.

Prehliadka 18 odrôd jačmeňa sa konala v rámci sladovníckeho poľného dňa v areáli Skúšobnej stanice ÚKSÚP 15. júna 2018 vo Vranove nad Topľou. Na snímke pole s jednotlivými odrodami jačmeňa.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Tie podľa jej ďalších slov vyrábajú kvalitný slad, ktorý je veľmi žiadaný nielen doma, ale aj v zahraničí. "Až 85 % z priemeru slovenského sladu ide na export, tých 15%, ktoré tu zostávajú, úplne stačí pre potreby tunajších pivovarov," vysvetlila Shepperd. Podľa nej si môžu byť pestovatelia istí, že sladovne jačmeň potrebujú. Je však nutné, aby sa tomu venovali, aby vedeli, ktoré odrody zvoliť, ako sa o ne postarať, ako ich ošetriť, aby bol výsledok žiaduci. Rady v tejto oblasti poskytuje práve SZVPS.

Prehliadka 18 odrôd jačmeňa sa konala v rámci sladovníckeho poľného dňa v areáli Skúšobnej stanice ÚKSÚP 15. júna 2018 vo Vranove nad Topľou. Na snímke jedna z odrôd jačmeňa.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Podujatie zorganizovalo po druhý raz. Jeho cieľom je umožniť šľachtiteľom, pestovateľom a spracovateľom sladovníckeho jačmeňa vymeniť si informácie a skúsenosti nevyhnutné na dosiahnutie kvality, ktorá spĺňa požiadavky sladovníkov. Sladovnícky jačmeň je plodina, ktorá vyžaduje výber vhodných odrôd a špeciálnu agrotechniku a pri dodržaní správnych postupov môže byť rentabilnou komoditou. Osivárske spoločnosti sa podľa Shepperd venujú odrodám, ktoré sú schopné v aktuálnych podmienkach prinášať žiadané výsledky.



Osevné plochy jačmeňa na Slovensku podľa prezidentky klesajú. Aj to je jeden z dôvodov organizovania tejto akcie. "Keď sa pozrieme na vývoj za posledných desať rokov, vtedy boli úrovne na 120.000 hektároch jačmeňa, ktoré sa osievali. Minulý a predminulý rok sme klesli na 81.000 až 87.000 hektárov osevnej plochy. Apelujeme na ich zvýšenie nad 100.000 hektárov," spomenula s tým, že ideálne by bolo vrátiť sa k prvému spomínanému číslu.