Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slováci budú investovať do energetiky na Kube

Minister P. Kažimír na služobnej ceste na Kube. Foto: Ministerstvo financií SR

Investície by mohli priniesť prácu stovkám ľudí v energetickom priemysle na Slovensku.

Bratislava 9. februára (TASR) - Realizácia projektov slovenskými firmami na Kube by mohla priniesť prácu stovkám ľudí v energetickom priemysle na Slovensku. Vyplýva to z rokovania ministra financií SR Petra Kažimíra s kubánskym ministrom energetiky a baníctva Alfredom López Valdésom, ktorým Kažimír ukončil svoju služobnú cestu na Kube. Informoval o tom dnes tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Ministri navštívili tepelnú elektráreň Felton, ktorá potrebuje po minuloročnej havárii kompletnú opravu 1. bloku. Ide o jednu z najväčších elektrárni na východe Kuby s výkonom 500 megawattov a takmer 800 zamestnancami. Opravu bude realizovať slovenská firma PPA Controll, ktorá podpísala s kubánskou stranou memorandum o rekonštrukcii 1. bloku elektrárne. "Našim cieľom je, aby detaily tohto kontraktu boli vyrokované čo najskôr," povedal v tejto súvislosti Kažimír.

Okrem opravy tejto elektrárne by sa mali na Kube podľa MF realizovať ďalšie energetické projekty. Ide napríklad o projekt spoločnosti WorldWood, s.r.o., na postavenie dvoch bioelektrární na báze spracovania odpadu z inváznej dreviny. Rokovania o ňom sú ukončené a v súčasnosti sa dolaďujú podmienky výkupných cien energie.

Návšteva Kažimíra v Kubánskej republike prispela podľa rezortu financií aj k prieniku firmy Proxenta, ktorá chce investovať v oblasti potravinárstva, ako aj spoločnosti AZC, ktorá má záujem o investovanie v oblasti obnoviteľných energetických zdrojov.