Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Záujem Slovákov o investovanie do diamantov rastie

Modelka Charlene Bonnithonová ukazuje prsteň s modrým diamantom v Ženeve Foto: TASR/AP

Klenotníci zaznamenávajú nárast predajov šperkov najmä v predvianočnom období.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Záujem Slovákov o investičné diamanty rastie. Klenotníci zaznamenávajú nárast predajov šperkov najmä v predvianočnom období.

"Predvianočné obdobie na konci roka je vždy z hľadiska predaja šperkov zaujímavé. Keďže ešte nemáme uzatvorený rok, predpokladáme nárast predaja v mesiacoch november a december na úrovni okolo 30-40 %. Obvykle tiež býva silnejší máj a jún, kedy je zvýšený záujem o zásnubné prstene," uviedla pre TASR riaditeľka Diamonds International Corporation Katarína Petrenko.

Koncoročné nárasty predaja šperkov očakáva aj ALO diamonds. Ako uviedla spoločnosť, práve vlani v mesiacoch november a december zaznamenala medziročný 25-% nárast dopytu po investičných diamantoch. Tržby podľa vyjadrení spoločnosti v predvianočnom období výrazne prevyšujú priemerné mesačné hodnoty z obdobia od januára do októbra. "Slováci a Česi už šperky nevyberajú len podľa vzhľadu. Čoraz viac zákazníkov hľadá investičný šperk, ktorý bude v dlhodobom horizonte generovať zaujímavé zhodnotenie," skonštatoval projektový manažér ALO diamonds Ľubomír Macek.

Podľa jeho slov o tomto trende svedčia aj výsledky prieskumov spoločnosti. "Šperky si ako investíciu kupuje 27 % Slovákov a 23 % Čechov," dodal Macek. Preto je presvedčený, že zmýšľanie slovenských investorov sa tak pomaly približuje tým západným, kde je investičný šperk bežnou súčasťou dlhodobého investičného portfólia.

Aj podľa Petrenko klienti na Slovensku už vedia, že investícia do diamantov je zaujímavá z investičného hľadiska, ale aj ako darček na celý život. "Sú klienti, ktorí vnímajú šperk ako investíciu a majú záujem o šperky s väčším diamantom. Najpredávanejšie šperky sú do 1000 eur a následne v cenovej hladine 1500 až 2000 eur," doplnila Petrenko s tým, že v poslednom roku sa spoločnosť zamerala aj na šperky v najnižšej cenovej hladine a do ponuky sme zaradili zlaté šperky s diamantmi od 250 eur.

Diamanty si totiž podľa odborníkov uchovávajú svoju hodnotu, a to aj napriek nepriaznivému ekonomickému prostrediu. "Medziročný nárast hodnoty diamantov podľa ťažobného gigantu De Beers v roku 2014 predstavoval tri percentá v porovnaní s rokom 2013. V roku 2014 sa predali diamantové šperky v hodnote 80 miliárd dolárov," uviedla spoločnosť ALO diamonds. Na tento stav má do veľkej miery vplyv aj skutočnosť, že väčšina povrchových dolov je v súčasnosti už vyťažená, kým dopyt po diamantoch neustále rastie. Motorom tohto rastu je silnejúca kúpyschopnosť strednej vrstvy v Číne a Indii, kde sú šperky znakom spoločenského postavenia.