Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slováci počas nákupov ušetria pár eur len na niektorých potravinách

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spomedzi potravín v obchodoch najvýraznejšie medziročné zlacnenie o 16,7 % zaznamenali v marci tohto roka biele rožky, klesla aj cena slepačích vajec o 12,4 %.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Biele rožky, slepačie vajcia, či polohrubá pšeničná múka. Toto sú potraviny, za ktoré spotrebitelia počas tohtoročných veľkonočných nákupov v obchodoch zaplatia menej ako vlani. "V prípade niektorých potravín môžu spotrebitelia pred veľkonočnými sviatkami zaznamenať ich mierne zlacnenie, a teda aj niečo ušetriť. Predpokladáme však, že pri bežnom nákupe potravín v obchodoch výraznejšie zlacnenie nepocítia," skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová na základe marcových údajov o cenách potravín, ktoré Štatistický úrad SR zverejnil v databáze Slovstat.

Spomedzi potravín v obchodoch najvýraznejšie medziročné zlacnenie o 16,7 % zaznamenali v marci tohto roka biele rožky, klesla aj cena slepačích vajec o 12,4 %, lacnejšie ako vlani však môžu spotrebitelia nakúpiť v obchodoch aj kryštálový cukor, pšeničnú polohrubú múku, pitvané kurča alebo bravčovú krkovičku s kosťou, ktorá medziročne zlacnela o 1,7 %.

Naopak, medziročne najvýraznejšie vzrástla cena konzumných zemiakov, drahšie ako vlani boli v marci v obchodoch aj mliečne výrobky, akými sú pasterizované polotučné mlieko, čerstvé maslo, syry ale aj tvaroh. O 1,2 % zdražela aj šunková saláma. "Napríklad, pri pečive sa ceny medziročne takmer vôbec nemenili. A to tak pri konzumnom chlebe, ako aj pri pečive. Výraznejšie zmeny sú pri cenách slepačích vajec, ktoré klesli o viac ako 12 %. Naopak, o percentuálne rovnakú čiastku vzrástli ceny zemiakov," priblížil analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

Analytici však očakávajú, že obchodníci budú lákať spotrebiteľov do obchodov počas veľkonočných sviatkov rôznymi akciovými ponukami na potraviny. "Predmetom týchto akcií často bývajú tradičné potraviny, ktoré zvykneme nakupovať na veľkonočný stôl či ako pohostenie pre šibačov," dodáva Glasová.