Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slováci si najčastejšie požičiavajú od rodiny a bánk

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pôžičky v rámci rodiny preferujú skôr ženy a mladí ľudia vo veku 18 až 29 rokov.

Bratislava 19. mája (TASR) - Veriteľmi celej štvrtiny pôžičiek slovenských dlžníkov sú ich rodinní príslušníci. Nasledujú banky s 24 % pôžičiek, kolegovia a kamaráti (11 %) a až na štvrtom mieste sú nebankové inštitúcie s necelými 8 % pôžičiek. Prieskumom, od koho si ľudia najčastejšie požičiavajú peniaze, sa zaoberala spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Pôžičky v rámci rodiny preferujú skôr ženy (26 %) a mladí ľudia vo veku 18 až 29 rokov (38 %). Ženy si častejšie požičiavajú tiež od bánk (26 %). V rámci vekových kategórií si od bánk najčastejšie požičiavajú ľudia v strednom veku 30 až 59 rokov (35 %). V rodinách a medzi priateľmi sa najčastejšie požičiavajú peniaze v Žilinskom kraji (36 % a 21 %), bankové služby využívajú predovšetkým obyvatelia Bratislavy a Košíc (oba kraje po 36 %).

"Vysoký podiel finančných pôžičiek v rámci rodiny nie je vôbec prekvapivý, rodina je obvykle prvá, na koho sa väčšina ľudí vo finančnej tiesni obráti. Veľmi vysoký podiel pôžičiek od bankových inštitúcií svedčí o zodpovednom prístupe Slovákov k úverom," hovorí Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

Pôžičky od rodiny a priateľov si najviac berú Rumuni. Podľa medzinárodného prieskumu, ktorý si ku Dňu bez dlhov (15. novembra) nechala vypracovať spoločnosť, si od členov rodiny najviac požičiavajú ľudia v Rumunsku (43 % pôžičiek) a najmenej v Nemecku (19 %). V Poľsku a Česku je podiel pôžičiek v rámci rodín (27 a 26 %) prakticky rovnaký ako na Slovensku.

V bankách si najviac požičiavajú ľudia v Poľsku (32 % úverov), od priateľov a kolegov v Rumunsku (36 % pôžičiek) a od nebankových inštitúcií na Slovensku (7 % úverov). Nemci sa pôžičkám skôr vyhýbajú, 54 % z nemeckých respondentov prieskumu si počas posledných dvoch rokov nepožičalo žiadne peniaze. Nasledujú Česi, z ktorých sa pôžičkám vyhlo 48 %.

"Respondenti nášho prieskumu sa vzácne zhodujú vo veľmi nízkom podiele pôžičiek od nebankových inštitúcií a pomerne vyrovnané sú v jednotlivých krajinách i podiely pôžičiek v bankách. Nemci sú do značnej miery finančne nezávislí a snažia sa pôžičkám vyhnúť," uzatvára Fixová.