Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slováci si berú úvery najmä na financovanie rekonštrukcií

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Priemerná výška spotrebného úveru na bývanie sa pritom pohybuje okolo 8.500 eur.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Letné mesiace sú obdobím, ktoré sa mnohí rozhodnú stráviť skrášľovaním svojich príbytkov.

Za cieľ si zväčša dávajú novú fasádu domu, maľovku interiéru, výmenu strechy, okien či prístavbu verandy. S príchodom prvého letného mesiaca sa zvyšuje aj záujem o spotrebné úvery, ktoré majú poslúžiť ako jednoduchá a rýchla finančná pomoc pri nákladných rekonštrukčných prácach.

Ako vyplýva to zo štatistík ČSOB, počet aj objem poskytnutých spotrebných úverov v júni tohto roka sa oproti máju zvýšil o vyše 20 %.

"Hoci nárast nie je až taký výrazný a leto je pre mnohých akoby plynulým pokračovaním rekonštrukčných aktivít z jari, vďaka vhodnému počasiu si toto ročné obdobie stále veľa ľudí vyhradzuje na rôzne prerábky či práce okolo domu," priblížil riaditeľ divízie spotrebiteľského financovania banky Martin Gazárek.

Napriek tomu, že spotrebný úver si ľudia môžu vziať takmer na čokoľvek, aj na kúpu letnej dovolenky, primárnym účelom je najmä financovanie rekonštrukcie nehnuteľnosti. Podľa prieskumu by si až 67 % Slovákov vzalo úver práve z tohto dôvodu. O 5 % menej ľudí by ho využilo na kúpu zariadenia či vybavenia do domácnosti. Priemerná výška spotrebného úveru na bývanie, z ktorého finančné prostriedky smerujú predovšetkým na spomenuté účely, sa pritom pohybuje okolo 8.500 eur.