Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Slováci majú svoje vklady v bezpečí, banky sú zdravé, tvrdí P. Kažimír

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Tvrdí to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Slováci majú svoje vklady v bankách, ktoré sú zdravé, dosahujú rekordnú ziskovosť, počet zlyhaných úverov je na historickom minime.

Bratislava 17. júna (TASR) - Aj napriek neistej situácii v eurozóne sú vklady Slovákov v bezpečí. Tvrdí to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Slováci majú svoje vklady v bankách, ktoré sú zdravé, dosahujú rekordnú ziskovosť, počet zlyhaných úverov je na historickom minime. Mnoho parametrov nášho bankového sektora je vynikajúcich," zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Šéf rezortu financií je presvedčený, že by sa malo urobiť všetko preto, aby Grécko zostalo v eurozóne. Analytici ministerstva tento týždeň vyčíslili, že ak dôjde k rozvratu eurozóny, dôjde na Slovensku budúci rok k prepadu ekonomického rastu o takmer 4 %. "Je to scenár, ktorý si neprajeme a je podľa nás málo pravdepodobný," zdôraznil Kažimír.

Napriek tomu však Grécko môže odísť z eurozóny, ak nová politická reprezentácia po dnešných opakovaných parlamentných voľbách nebude plniť podmienky medzinárodnej pomoci. "Nemôžeme sa stať predmetom vydierania tej alebo onej krajiny. Kľúčové je, aby si každý prijímateľ pomoci, a Grécko nie je jediný, plnil svoje úlohy," podčiarkol.

Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec sa prihlásil k tomu, že treba urobiť všetko pre stabilizáciu spoločnej európskej meny. "Potrebujeme zostať v prvej lige a pritiahnuť Slovensko do centra diania," vysvetlil.

Podľa vlastných slov je priaznivcom skôr integrácie ako dezintegrácie Európskej únie (EÚ). Záleží však aj od formy budúcej spolupráce členských krajín. "Môžeme diskutovať, čo je lepšie. Sú tu otázky spoločných dlhopisov, harmonizácie priamych daní, kde sa možno nezhodneme, ale tu je priestor na vecnú diskusiu," zdôraznil.

K užšej integrácii v EÚ sa hlási aj Kažimír. "Som presvedčený, že integrácia v Európe nemôže zostať na mieste. Buď ten proces bude napredovať ďalej, alebo sa budeme musieť vrátiť naspäť, ale nemôžeme si myslieť, že doterajšie výhody zostanú zachované," dodal.