Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slováci uprednostňujú dovolenku v zahraničí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Viac ako polovica dovolenkujúcich Slovákov sa s výdavkami zmestí do sumy 600 eur za osobu.

Bratislava 18. júna (TASR) - Sedem z desiatich Slovákov si môže dovoliť dovolenky, niektorí aj viackrát do roka. Preferujú pritom pobyty v zahraničí a to aspoň na desať dní a ubytovanie v hoteli. Viac ako polovica dovolenkujúcich sa s výdavkami zmestí do sumy 600 eur za osobu.

Nájdu sa však i 4 % takých, ktorí na dovolenky minú za rok aj 2000 eur. Takmer tri štvrtiny dovolenkujúcich si náklady na tento druh oddychu platia z vlastných úspor. Ak sa v lete vyberú do zahraničia, zväčša smerujú za teplom k moru. Pre spoločnosť Home Credit to zistil exkluzívny prieskum agentúry STEM/MARK.

Podľa analytika spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Romana Müllera sa všetko odvíja od finančných možností ľudí a rozdiely sú tam naozaj markantné. Jeden zo sto Slovákov sa dokonca dostane až na sumu 4000 eur.

Výdavky na poriadnu rodinnú dovolenku dokážu rozhýbať rozpočty domácností a zrejme aj preto mnohí Slováci dovolenkujú striedmejšie. Keby mali možnosť vybrať si medzi luxusnou a skromnejšou verziou dovolenky, dve tretiny by volili tú lacnejšiu. Viac ako 70 % ľudí v prieskume prezradilo, že dovolenky si hradia výlučne z vlastných úspor. Trinásť percent respondentov dovolenku radšej odloží a vyberie sa na ňu až vtedy, keď si na ňu našetria.

Ak si Slováci majú možnosť vybrať, či dovolenkovať v zahraničí,  alebo v rámci tuzemského pobytu, siedmi z desiatich si zvolia zahraničie. Rovnako preferujú aj dlhšie pobyty, ideálne, aby to bolo najmenej desať dní a podľa možností aj so službami all inclusive. Keď už sa vyberú do cudziny, pre tri štvrtiny je letnou voľbou číslo jeden pobyt niekde v teple, ideálne pri mori.

"Neznamená to však automaticky len vylihovanie na pláži, keďže väčšina sa vyjadrila, že uprednostňuje aktívnu dovolenku plnú zážitkov, spojenú s poznávaním nových miest a vecí. Čoraz viac ľudí aj zo Slovenska navyše cestuje do slnečných exotických lokalít aj v mesiacoch, keď je v našich zemepisných šírkach treskúca zima," hovorí Müller.

Najväčšej obľube sa stále tešia hotely, ktoré tak pri domácich pobytoch, ako aj v zahraničí, uprednostňuje približne polovica opýtaných. V apartmánoch sa ubytuje asi pätina ľudí, bývanie v bungalovoch pripadá na jedného z desiatich. Hlavne pri pobytoch v cudzine sú však obľúbené aj kempy a čoraz viac na popularite získava aj ubytovanie v súkromí.

"V každom prípade dnes už ľudia nie sú takí závislí od cestovných kancelárií, ako tomu bolo v minulosti. Dokážu si sami vybaviť pobyt podľa vlastných predstáv, online si objednať výhodné ubytovanie alebo letenku či dojednať si zážitkovú turistiku priamo na mieste a to aj vďaka tomu, že už sa mnohí v pohode dohovoria cudzími jazykmi," uzatvára Müller.