Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dopyt Slovákov po úveroch pokračoval aj v septembri tohto roka

Ferratum Foto: Ferratum

Vyplýva to z najnovšieho analytického komentára Národnej banky Slovenska (NBS).

Bratislava 31. októbra (TASR) - Slovenské banky zaznamenali v septembri tohto roka medzimesačný pokles podnikových vkladov. Naopak, vklady domácností mierne vzrástli a pokračoval aj dopyt Slovákov po úveroch.

Vyplýva to z najnovšieho analytického komentára Národnej banky Slovenska (NBS).

Vklady súkromného sektora v septembri tohto roka medzimesačne spomalili o 0,5 %. Medziročná dynamika sa spomalila o 1,2 percentuálneho bodu (p.b.) na 2,6 %. "Výraznejšie poklesli najmä vklady nefinančných spoločností, keď sa medzimesačne znížili o 3,4 %. Za celý 3. štvrťrok si tak pripísali prepad o 5,1 %," uviedli analytici NBS. Podľa nich je tento negatívny trend odrazom poklesu tržieb v ekonomike.

Mierny nárast vkladov zaznamenali finančné domy pri domácnostiach. Tie v septembri medzimesačne do bánk uložili o 0,3 % viac. Dôvodom bolo mierne zvýšenie úrokových sadzieb na krátkodobých vkladoch s dohodnutou splatnosťou. Podľa analytikov sa pod to však podpísali aj turbulencie na finančných trhoch. Domácnosti tak svoje prostriedky radšej ukladali do bánk, ako do rizikovejších podielových fondov. "Za 3. štvrťrok sa zvýšili vklady domácností o 1,2 %," vyčíslili analytici.

Úvery súkromnému sektoru v septembri tohto roka medzimesačne vzrástli o 0,4 %. Medziročná dynamika úverovania sa však spomalila o 0,6 p.b. na 7,7 %. Ako uviedli analytici NBS, úvery súkromnému sektoru tak síce medzimesačne vzrástli, avšak vývoj bol v porovnaní s poslednými mesiacmi pomalší. "Zastavil sa pozitívny trend silnejšieho úverovania nefinančných spoločností, keď úvery podnikom poklesli medzimesačne o 0,6 %," skonštatovali analytici národnej banky.

Prepad zaznamenali najmä krátkodobé úvery

A to aj napriek tomu, že úrokové sadzby pri týchto úveroch dosahujú v tomto roku historické minimá. "Hodnotenie zásob sa už tretí mesiac po sebe zhoršilo, podniky preto menej využívali krátkodobé úverové linky," vysvetlili analytici NBS. Na druhej strane, pozitívny vývoj ale zaznamenávajú dlhodobé úvery. "Podniky pravdepodobne v treťom štvrťroku zvýšili investičný dopyt, keďže rast dlhodobých úverov výraznejšie zrýchlil a dosiahol 4,4 %," uviedli analytici.

Záujem o úvery mali v septembri 2014 naďalej slovenské domácnosti

Úvery poskytnuté domácnostiam v septembri medzimesačne vzrástli o jedno percento. Približne rovnakým tempom rástli aj úvery na nehnuteľnosti, ako aj na spotrebu. "Úverová expanzia je podporovaná historicky najnižšími úrokovými sadzbami z úverov na nehnuteľnosti, ktoré sa nachádzajú približne na úrovni 3,3 %," priblížili analytici NBS. Zároveň uviedli, že dopyt po úveroch podporuje aj mierne uvoľnenie úverových podmienok, za ktorých banky poskytujú pôžičky klientom. "Banky vnímali na strane zvýšeného dopytu najmä dobré perspektívy na trhu nehnuteľností, rovnako pozitívne sa vyvíjajú aj nálady domácností ohľadom súčasných veľkých nákupov. Pri plánoch veľkých nákupov na rok dopredu sú domácnosti v posledných mesiacoch opatrnejšie," dodali analytici.