Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slováci v rámci EÚ tiež odmietajú dumpingovú oceľ z Číny

Britskí oceliari protestujú pred budovou Európskej komisie počas demonštrácie 15. februára 2016 Foto: TASR/AP

Stovka hutníkov z Košíc, zamestnancov, odborárov aj členov manažmentu, prišla dnes do Bruselu podporiť protestný pochod, ktorý zastrešilo združenie 30 priemyselných odvetví Európy.

Brusel 15. februára (TASR) – Slovenskí oceliari na protestnom pochode v Bruseli podporili názor, že Európska komisia (EK) musí razantnejšie zakročiť proti čínskym dumpingovým praktikám pri vývoze ocele na európsky trh a žiadajú neudeliť Číne štatút trhovej ekonomiky.

Stovka hutníkov z Košíc, zamestnancov, odborárov aj členov manažmentu, prišla dnes do Bruselu podporiť protestný pochod, ktorý zastrešilo AEGIS Europe, združenie 30 priemyselných odvetví Európy, vrátane oceliarskeho priemyslu. Demonštranti na pochode cez tzv. európsku štvrť, žiadali exekutívu EÚ, aby podporila férový obchod, rast a tvorbu pracovných miest, najhlasnejšie však kričali na protest proti čínskemu dampingu na trhy EÚ.

Prezident spoločnosti U. S. Steel Scott Buckis, kráčajúc na čele slovenskej skupiny, v rozhovore pre TASR uviedol, že verí v dobrý úspech tohto podujatia.

"Náš odkaz pre Európsku komisiu je jasný - musíme zastaviť dumping ocele z Číny do európskych krajín," upozornil Buckis.




Predseda Rady odborov U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš rovnako zdôraznil, že cieľom mohutného protestu v Bruseli je poukázať na to, že už veľmi dlho trvá dovoz lacnej dumpingovej ocele z Číny do Európy.

"Európska komisia dodnes neurobila zásadné kroky, aby to zmenila," upozornil Hintoš. Riešením je podľa neho uvaliť clá na dovážaný tovar z Číny a aby EÚ neudelila štatút trhovej ekonomiky Číne, lebo táto situácia by negatívne ovplyvnila nielen dovoz ocele, ale aj iné tovary na európskom trhu.

Šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna spresnil, že súčasná situácia z čínskou oceľou je nepriaznivá pre európske oceliarske firmy, ktoré zamestnávajú veľa ľudí.

"Ide o to, aby mali šancu sa udržať a pôsobiť na európskom trhu," zhodnotil situáciu. Riešenie je podľa neho potrebné čo najskôr, aby ľudia v Európe nestrácali prácu.

"Uvidíme ako zareaguje Európska komisia, ale začali sa už protidumpingové rozhovory," upozornil Machyna na piatkové oznámenie exekutívy EÚ, že začala sériu protidumpingových vyšetrovaní súvisiacich s dovozom ocele z Číny a z Ruska.

Európsky priemysel má podľa údajov AEGIS Europe ročný obrat vyše 500 miliárd eur a vytvára milióny pracovných miest. Dumpingový dovoz ocele z Číny, ktorého objemy sa za posledných 18 mesiacov zdvojnásobili, zaplavuje trhy EÚ a spôsobuje nezvratné zatváranie tovární a stratu pracovných miest v rámci oceliarskeho priemyslu v EÚ.

I. Štefanec: V obchode s oceľou musia panovať férové podmienky

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) dnes oznámil, že podporuje protest európskych výrobcov ocele, ktorý sa dnes uskutočnil pred budovou Európskej komisie, Európskej rady a tiež pred sídlom Európskeho parlamentu v Bruseli.

Štefanec skonštatoval, že európskych oceliarov ohrozujú najmä dumpingové ceny čínskych výrobkov.

Centrálne riadená čínska ekonomika nevie na pokles dopytu po svojich oceliarskych výrobkoch reagovať inak, ako masívnym dotovaním ich vývozu. Európske firmy, ktoré musia dodržiavať prísne environmentálne a sociálne štandardy, majú potom obmedzený prístup na svetové trhy, čo ohrozuje náš hospodársky rast a zamestnanosť, opísal situáciu europoslanec, ktorý je členom parlamentného výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO).

Podľa jeho slov sú vďaka štátnym intervenciám ceny čínskej ocele až o 28 % nižšie ako je bežná komerčná cena na svetových trhoch. Týka sa to aj Ruska, ktoré svoju oceľ dotuje približne 15 % reálnej ceny. Spresnil, že riešením tohto problému je spoločný postup dotknutých štátov voči takémuto konaniu v orgánoch Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

"Nemôžeme pripustiť, aby sa na ekonomiky, ktoré sú z veľkej časti založené na štátnej pomoci, nazeralo ako na trhové," opísal situáciu z pohľadu zákonodarného zboru EÚ.

Štefanec pripomenul, že v tejto veci už zaslal otázku aj na adresu Európskej komisie, ktorú žiada o vysvetlenie ďalšieho postupu pri ochrane európskeho a slovenského oceliarskeho priemyslu.