Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Slovak Telekom dôrazne nesúhlasí s námietkami EK

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Spoločnosť Slovak Telekom konala v súlade so svojimi regulačnými povinnosťami a otvorila svoju metalickú sieť alternatívnym poskytovateľom.

Bratislava 9. mája (TASR) - Slovak Telekom (ST) potvrdil, že mu bolo doručené vyhlásenie o námietkach Európskej komisie (EK) týkajúce sa správania ST a jej materskej spoločnosti Deutsche Telekom AG na viacerých slovenských veľkoobchodných trhoch širokopásmového pripojenia na internet.

V tejto fáze vyšetrovania EK zastáva názor, že spoločnosť Slovak Telekom zrejme odmietla poskytovať konkurentom uvoľnený prístup k svojim účastníckym vedeniam a veľkoobchodným širokopásmovým službám a uplatňovala stláčanie marže v prípade alternatívnych prevádzkovateľov tým, že im účtovala neprimerané veľkoobchodné ceny v rozpore s antitrustovými pravidlami EÚ.

Spoločnosť Deutsche Telekom by mohla byť zodpovedná za správanie sa svojej dcérskej spoločnosti. Obe spoločnosti majú teraz tri mesiace na to, aby odpovedali na oznámenie námietok. V prípade nedodržania tohto termínu, môže EK uvaliť pokutu spoločnosti Deutsche Telekom.

Slovak Telekom v stanovisku, ktoré poskytol TASR, dôrazne nesúhlasí s predbežnými zisteniami EK. Slovenský trh pre širokopásmové služby je plne rozvinutý. Slovensko má jedny z najnižších cien širokopásmových služieb v rámci krajín OECD a tieto ceny neustále klesajú.

ST svoje obchodné činnosti vykonáva plne v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže Európskej únie a je pripravený preukázať, že tieto pravidlá neporušil. Slovenské súdy v minulosti opakovane rozhodli v prospech Slovak Telekomu v rôznych prípadoch údajného porušenia zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Spoločnosť konala v súlade so svojimi regulačnými povinnosťami a otvorila svoju metalickú sieť alternatívnym poskytovateľom. Podmienky prístupu ST sú spravodlivé a nediskriminačné. Ceny prístupu sústavne klesali a patria medzi najnižšie v Európe.

ST sa začne podrobne oboznamovať s obsahom vyhlásenia o námietkach hneď, ako im bude doručené. V zmysle postupu, ktorý sa uplatňuje v rámci práva EÚ o ochrane hospodárskej súťaže, má Slovak Telekom možnosť písomne reagovať na vyhlásenie o námietkach a požiadať o ústne vypočutie.