Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odborári sa obávajú o zamestnanosť v oceliarni v Strážskom

Prevádzka východoslovenskej oceliarne Slovakia Steel Mills Foto: TASR/František Iván

Výroba v továrni, ktorá produkuje betonársku oceľ a valcovaný drôt, je momentálne pozastavená.

Strážske 30. septembra (TASR) - Spoločnosť Slovakia Steel Mills (SSM), a. s., ktorá prevádzkuje oceliareň a valcovňu v meste Strážske (okres Michalovce), ukončila pracovný pomer s niekoľkými desiatkami zamestnancov. Odborári sa obávajú ďalšieho znižovania zamestnanosti v továrni na východe Slovenska.

SSM, v ktorej aktuálne pracuje vyše 400 zamestnancov, založili v roku 2007 ako dcérsku spoločnosť holandskej firmy Steel Assets Management B. V. Financovanie investičnej časti bolo zabezpečené formou exportného investičného úveru od Českej exportnej banky (ČEB). V máji 2014 začala predaj pohľadávky voči SSM, ktorý ale dodnes nie je ukončený.

"ČEB je dominantný veriteľ oceliarne, nakoľko financovala výstavbu oceliarne, a ako taká má založený všetok majetok spoločnosti. Bez jej súhlasu nie je možné prostredníctvom iných úverových zdrojov financovať potreby spoločnosti, a tým pádom si oceliareň nevie zabezpečiť inú formu financovania prevádzkových potrieb," uvádza sa v dnešnom vyhlásení SSM.

Prevádzka východoslovenskej oceliarne Slovakia Steel Mills
Foto: TASR/František Iván


"Predlžovanie termínu predaja pohľadávky ČEB komplikuje finančné toky oceliarne, a tým narúša odberateľsko-dodávateľské vzťahy. S obchodnými partnermi a odborovými zástupcami zamestnancov komunikujeme a situáciu vysvetľujeme," poznamenal pre TASR finančný riaditeľ SSM Patrik Ivanišin.

Pozastavená výroba

Výroba v továrni, ktorá produkuje betonársku oceľ a valcovaný drôt, je momentálne pozastavená. Odborový predák Dušan Varga pre TASR uviedol, že zamestnanci továrne sú už druhý mesiac doma a aktuálne poberajú 60 % mzdy. Disponuje zoznamom s menami 43 ľudí, s ktorými oceliareň údajne plánuje ukončiť pracovný pomer. Vedenie spoločnosti potvrdilo, že sa dohodlo na ukončení spolupráce s 34 zamestnancami.

"Štyrom z nich k 30. septembru 2014 uplynula doba určitá a s inými sme po vzájomnej dohode alebo v zmysle žiadostí uzatvorili  dohody o ukončení pracovných pomerov. Zatiaľ sme nepristúpili k hromadnému prepúšťaniu. Ak sa tak udeje, situáciu nahlásime na úrad práce," uvádza sa v stanovisku SSM.

Odborári sa obávajú, že by mohli prísť v továrni v blízkom čase o prácu ďalší zamestnanci. Preto budú počas tohto týždňa iniciovať stretnutie s manažmentom, na ktorom by sa mali zúčastniť aj zástupcovia Odborového zväzu KOVO. "So spoločnosťou SSM sme v kontakte a situáciu monitorujeme. V prípade potreby zamestnávateľa sme pripravení pomôcť v rámci našich kompetencií," informoval TASR Peter Mika z úradu práce v Michalovciach.