Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Slovakia Travel: Zahraničná návštevnosť vlani narástla o vyše 30 %

Na snímke turisti sa ochladzujú v osviežovači počas tropického dňa v centre Bratislavy. Foto: TASR - Dano Veselský

Obľúbenou turistickou destináciou pre zahraničných turistov je podľa Slovakia Travel aj Liptov.

Bratislava 20. marca (TASR) - Slovensko vlani navštívili viac ako dva milióny zahraničných návštevníkov. V porovnaní s rokom 2022 sa ich počet zvýšil o 490.000, ide tak o medziročný nárast o 30,7 %. Najviac ich lákala Bratislava, no navštevovali aj Liptov, Tatry, Košice či kúpeľné mestá. V stredu o tom informoval tlačový odbor agentúry Slovakia Travel.

"Na Slovensko prišli minulý rok viac ako dva milióny zahraničných návštevníkov, v porovnaní s predošlým rokom sa ich počet zvýšil o 490.000 (30,7 %). S týmito číslami sme sa medzi krajinami Európy, ktorých turistické štatistiky porovnáva marketingovo-informačný systém TourMIS, umiestnili na treťom mieste," priblížila Slovakia Travel.

Spresnili, že podľa spomínaných štatistík vlani zahraniční turisti na Slovensku strávili takmer päť miliónov nocí. Oproti roku 2022 tak išlo o 30-percentný nárast, čo predstavuje podľa TourMIS najvyšší medziročný nárast a Slovensko si tak vyslúžilo prvenstvo v tejto európskej štatistike.

Zahraničných návštevníkov v minulom roku najviac lákali Bratislavský, Žilinský a Prešovský kraj. Najatraktívnejšie pre nich pritom bolo hlavné mesto, ktoré navštívilo vyše 760.000 cudzincov a ich počet medziročne vzrástol o 26,5 %.

Obľúbenou turistickou destináciou pre zahraničných turistov je podľa Slovakia Travel aj Liptov. Žilinský kraj sa tak vlani návštevnosťou dostal takmer na hodnoty z roku 2019. Región navštevujú najčastejšie turisti z Poľska, Česka, Maďarska, ale aj z Pobaltia, Veľkej Británie či Rumunska.

Najviac turistov na Slovensko každoročne prichádza z Česka, Poľska, Nemecka a Maďarska. Vlani Slovakia Travel zaznamenala úspešné čísla aj pri návštevníkoch z Rakúska, Spojeného kráľovstva, USA, Talianska a Rumunska. "Asi najpozitívnejšie nás prekvapili naši severní susedia. Z Poľska k nám prišlo až 280.000 návštevníkov, čo je o 42.000 viac ako pred pandémiou," priblížila generálna riaditeľka Slovakia Travel Lucia Matvija.

Podľa agentúry na podporu cestovného ruchu zahraničných turistov na Slovensku láka príroda i bohaté kultúrne dedičstvo. Krajinu považujú za bezpečnú s priateľskými obyvateľmi, zároveň je pre nich aj cenovo dostupná.