Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovákov najviac zaťažujú náklady na bývanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Najväčšiu ťarchu osobných nákladov na bývanie pri porovnaní príjmu a výdavku majú v Trnavskom kraji. Bývanie je najdrahšie v Bratislave, kde stojí o takmer 100 eur viac ako je priemer na Slovensku.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Dospelá osoba zaplatí za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie v priemere 190 eur mesačne. Tento výdavok predstavuje približne štvrtinu disponibilného príjmu a každý mesiac je tou najväčšou finančnou záťažou väčšiny Slovákov. Z prieskumu Poštovej banky, ktorý realizovala spoločnosť 2muse ďalej vyplynulo, že bývanie v inom kraji neprináša výrazne zníženie podielu tohto výdavku na príjmoch. Na Slovensku totiž platí, že tam, kde sú náklady na dom a byt nižšie, tam sú väčšinou nižšie aj zárobky.

Najväčšiu ťarchu osobných nákladov na bývanie pri porovnaní príjmu a výdavku pociťujú v Trnavskom kraji. Bývanie je však najdrahšie v Bratislave, kde stojí o takmer 100 eur viac ako je priemer na Slovensku. Najnižšie výdavky majú na východe krajiny.

OECD sleduje tzv. ukazovateľ prílišnej ťarchy nákladov na bývanie, ktorý berie do úvahy výdavky zahŕňajúce hypotekárne náklady, nájomné, ako aj náklady na poistenie, povinné poplatky za služby, pravidelnú údržbu a opravy, dane a energie. Ak tieto výdavky tvoria viac ako 40 % disponibilného príjmu, hovorí sa už o prílišnej ťarche nákladov. Na základe tohto ukazovateľa možno povedať, že pre viac ako 78 % Slovákov s najnižším príjmom, ktorí majú hypotéku, sú náklady na bývanie veľmi zaťažujúce a patria do ohrozenej skupiny obyvateľov. Bývanie im berie vyše dvoch pätín disponibilného príjmu.

Túto finančnú ťarchu najhoršie znášajú osamelí rodičia alebo viacdetné domácnosti (3 a viac detí). Rozdiely medzi krajmi nie sú veľké, výnimkou sú len Košičania, ktorí pociťujú záťaž týchto výdavkov viac ako v ostatných končinách Slovenska. Veľmi podobne sú na tom aj Poliaci a Česi. V Maďarsku a v Chorvátsku je nízkopríjmové obyvateľstvo ešte výraznejšie zasiahnuté, takmer 90 % z nich dáva na bývanie viac ako 40 % svojho príjmu. V Grécku, Rumunsku, Bulharsku a v Litve znáša prílišnú ťarchu nákladov na bývanie až 100 % obyvateľov s najnižšími príjmami.

Podľa odhadov platia viacčlenné domácnosti na Slovensku za bývanie približne toľko ako tie menšie. Veľké rozdiely v uhrádzanej sume nie sú ani pri rodinách s deťmi oproti tým bez detí. Päť a viacčlenné domácnosti platia v priemere 250 eur mesačne. Slovákov žijúcich v prenájme stojí bývanie približne o 50 eur na osobu viac ako vlastníkov nehnuteľností. Priemerná slovenská domácnosť zaťažená hypotékou si na strechu nad hlavou musí mesačne vyčleniť v priemere 514 eur.

TASR informovala Lýdia Žačková z Poštovej banky.