Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Slovenská delegácia na Voronežskom fóre

Foto: Východoeurópsky podnikateľský klub

Pod patronátom guvernéra mesta Voronež Gordeeva A.V. a verejných orgánov Voronežského regiónu sa 29. novembra 2013 uskutočnilo 10. Medzinárodné Fórum - Voronežská oblasť je vaším partnerom.

Bratislava 4. decembra (OTS) - Účastníkom Fóra predstavili ekonomický potenciál regiónu.

Na pozvanie podpredsedu Voronežskej oblasti Besprozvanneho A.S. Východoeurópsky podnikateľský klub (VEPK) zorganizoval a pripravil delegáciu zo Slovenska, ktorá sa zúčastnila na tomto podujatí. Poslaním VEPK je podieľať sa na vytváraní optimálnych podmienok pre ekonomické aktivity a rozvoj podnikania, napomáhať hospodárskym kontaktom s cieľom podpory exportu a importu pre slovenských podnikateľov a podniky na ruskom trhu. Pre všetkých účastníkov delegácie VEPK pripravili okrem oficiálneho programu fóra aj niekoľkodňový program pracovných (B2B) stretnutí s ruskými podnikateľskými subjektmi, ktorých činnosť je priamo relevantná s predmetom podnikateľského záujmu slovenských delegátov.

V priebehu troch veľmi intenzívnych ale efektívnych dni bolo uskutočnených 12 stretnutí pre päť slovenských spoločností. Všetky zodpovedali vopred stanoveným komerčným, resp. nekomerčným cieľom spolupráce s ruskými subjektmi, či už sa jednalo o rozšírenie/lokalizáciu výroby, nové trhy odbytu alebo aj výmenu skúseností. Medzi najvýznamnejšie patrí, napríklad, stretnutie zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s vedúcim odboru agrárnej politiky Voronežskej oblasti A. Izmalkovym. Výsledkom stretnutia je dohoda o vzájomnej spolupráci, v rámci ktorej zástupcovia odboru navštívia v apríli 2014 Slovenskú republiku. Rozmer kooperácie, ktorý nastavil VEPK s miestnymi zástupcami verejného a podnikateľského sektora ponúka oveľa väčšie možnosti a garancie pre podnikanie ako individuálne pokusy o presadenie sa na ruskom trhu. Finančné a poistné krytie poskytujú také finančné inštitúcie ako Sberbank, Russeľchozbank (špeciálne v agrárnom biznise), Exiar (analóg slovenskej Eximbanky).

Na záver podujatia prezident VEPK a člen prezídia Voronežského fóra Martin Macko podpísal dve významné memorandá o spolupráci s Hospodárskou komorou Voronežskej oblasti a Agentúrou pre investície a strategické projekty.

Voronežské fórum je ďalšou mimoriadnou aktivitou VEPK, ktorá posilnila rozvoj spolupráce medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou. Na začiatku roku 2014 VEPK pripravuje ďalšie podujatie – stretnutie ruských a slovenských tour-operátorov, ktoré bude kontinuálnym pokračovaním projektu POLET v realizácii leteckého spojenia medzi regiónmi Ruska a Slovenskej republiky.