Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slovenská ekonomika porastie aj v roku 2016

Ilustračné foto Foto: TASR

Pracovný trh by si mal pripísať ďalšie zlepšenie a o niečo by mal zrýchliť aj nominálny rast miezd. Myslia si to hlavný ekonóm VÚB Zdenko Štefanides a analytik Andrej Arady z rovnomennej banky.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Aj v roku 2016 by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne silné tempo rastu. Ten však bude o niečo pomalší ako v roku 2015, keď ťažila z výrazného, no dočasného nárastu verejných investícií, ktoré sú financované doznievajúcim programovacím obdobím pre EÚ fondy. Myslia si to hlavný ekonóm VÚB Zdenko Štefanides a analytik Andrej Arady z rovnomennej banky.

Podľa nich možno v roku 2016 očakávať rast ekonomiky na úrovni 3,0 %, ktorý by mal byť pomerne rovnomerne ťahaný domácim, ako aj zahraničným dopytom. Pracovný trh by si mal pripísať ďalšie zlepšenie a o niečo by mal zrýchliť aj nominálny rast miezd. Čo sa týka inflácie, tá je už druhý rok v mínuse, no v budúcom roku možno očakávať obrat späť do plusu s tým, ako doznejú špeciálne faktory, ktoré ju držali v mínuse ešte tento rok.

Čo sa týka úrokového prostredia, to začína byť na Slovensku extrémne nielen z historického hľadiska, ale aj z komparatívneho. Aktuálne sú slovenské dlhopisy úročené najnižšie v eurozóne, s výnimkou Nemecka.

Problémom v budúcnosti môže byť podľa Štefanidesa a Aradyho skutočnosť, že Slovensko sa stane krajinou starých ľudí. Hoci v súčasnosti je problémom skôr nedostatok pracovných miest, miera nezamestnanosti pomerne prudko klesá už dva roky. Aktuálne sa dokonca dostala na priemer eurozóny s perspektívou ďalšieho poklesu v budúcom roku. To, že Slovensko demografia a starnutie obyvateľstva zatiaľ až tak netrápi, je dané ešte stále pomerne priaznivou vekovou skladbou populácie, ktorá ťaží z generácie tzv. „husákových“ detí. Podľa odhadov Eurostatu sa však o dve generácie stane zo Slovenska krajina starých ľudí, v ktorej podiel populácie nad 65 rokov k populácii v pracovnom veku bude najvyšším v celej EÚ.

Výrazné demografické zmeny však na Slovensku nastanú už v horizonte najbližších 5 až 10 rokov. Vskutku podľa našich odhadov sa počet ľudí v poproduktívnom veku (65 - 80 rokov) v najbližších piatich rokoch zvýši o takmer 100.000 (15 %) a v najbližšej dekáde o viac ako 150.000 (25 %). Zároveň klesne počet mladších produktívnych ľudí (od 25 do 39 rokov) v najbližších piatich rokoch o takmer 115.000 ľudí a v najbližšej dekáde dokonca o 270.000 ľudí. Navyše ich nebude mať kto nahradiť, pretože mladých ľudí výrazne ubúda. Počas najbližšej dekády počet mladých ľudí od 19 do 25 rokov na Slovensku klesne takmer o štvrtinu. Takéto výrazné demografické zmeny budú mať dosah nielen na domáci pracovný trh, dôchodkové a sociálne zabezpečenie, ale aj na potenciálny rast a štruktúru ekonomiky ako takej.