Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť tempom 3,2 %

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Reálne mzdy by mali zaznamenať v tomto roku druhý najvyšší rast od krízy, a to na úrovni 2,5 %.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Rast domáceho dopytu a investícií. Toto sú hlavné faktory, ktoré by sa mali v tomto roku podpísať pod rast slovenskej ekonomiky. Tá by mala podľa najnovšej makroekonomickej prognózy Ministerstva financií (MF) SR dosiahnuť úroveň 3,2 %. V budúcom roku by mal rast hrubého domáceho produktu (HDP) predstavovať 3,1 %.

"Slovensko čaká stabilný ekonomický rast v tomto aj budúcom roku. Kľúčovým motorom ekonomického rastu je stále trh práce, domáca spotreba a v neposlednom rade vyššie verejné investície," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Slovenská ekonomika podľa neho dosahuje rast aj napriek vonkajšiemu prostrediu. "Ak by sme doma nič nerobili, tak rast by bol nulový. Vonkajšie prostredie nám dnes neškodí, ale ani nepomáha," doplnil s tým, že v minulých rokoch bol kľúčovým zdrojom rastu zahraničný dopyt.

V budúcom roku by mal rast hospodárstva dosiahnuť 3,1 %. Slabšia výkonnosť ekonomík obchodných partnerov Slovenska pribrzdí rast exportu, no vplyv na ekonomiku nemá byť zásadný najmä vďaka lacnejšej rope. V predchádzajúcej prognóze MF SR očakávalo pre budúci rok rast na úrovni 3,7 %. "Vypustili sme z prorastových faktorov pozitívne vplyvy zahraničného dopytu. Kľúčovo sme sa sústredili na vývoj domácej ekonomiky," vysvetlil Kažimír.

Pod rast HDP by sa mal podpísať aj možný príchod nového investora, automobilky Jaguar Land Rover. "Významným pozitívnym rizikom je najväčšia možná investícia za posledných 10 rokov, a to automobilka Jaguar Land Rover. Stále o nej rokujeme. Na základe toho, čo o nej vieme, o akých číslach sa rozprávame, ak sa podarí túto automobilku dotiahnuť na Slovensko, mohol by ekonomický rast v budúcom roku na Slovensku atakovať 4-% hranicu," vyčíslil Kažimír.



Pozitívne by sa mala v najbližších mesiacoch vyvíjať aj situácia na trhu práce. V tomto roku by malo pribudnúť 41.000 nových pracovných miest, čo predstavuje podľa MF nový pokrízový rekord. V budúcom roku by malo vzniknúť minimálne 25.000 nových pracovných miest.

Miera nezamestnanosti by mala v tomto roku klesnúť na úroveň 11,5 %, na jednocifernú úroveň by sa mala znížiť v roku 2017. "Rok 2015 považujeme za najúspešnejší z hľadiska pokrízového vývoja. Predpokladáme, že Slovenská republika dosiahne jednocifernú nezamestnanosť o rok skôr," skonštatoval šéf rezortu financií.



Reálne mzdy by mali zaznamenať v tomto roku druhý najvyšší rast od krízy, a to na úrovni 2,5 %. Priemerná nominálna mzda v hospodárstve by mala v roku 2015 dosiahnuť 879 eur a v budúcom roku by mala prvýkrát presiahnuť úroveň 900 eur.



Ako ďalej očakáva ministerstvo financií, inflácia by mala byť aj v tomto roku pod nulovou hranicou. "V budúcom roku predpokladáme rast cien okolo 1 %," doplnil Kažimír.