Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Slovenská komora exekútorov upomína ľudí, aby sa zbytočne nezadlžovali

Na archívnej snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Slovenská komora exekútorov (SKE). Foto: TASR/Jaroslav Novák

V ekonomicky neistých časoch SKE odporúča občanom dôkladne zvážiť prevzatie akéhokoľvek finančného záväzku.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje občanov, aby sa zbytočne nezadlžovali. Nesplácanie dlhov podľa nej spôsobuje nárast nákladov na dlh v podobe úrokov a tiež náklady možnej exekúcie. TASR o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

"Ak dlh presiahne možnosti splácania, môže sa občan ocitnúť v exekúcii, prostredníctvom ktorej od nich veriteľ svoju pohľadávku tak či tak vymôže, a pribudnú mu ďalšie náklady z exekučného konania," priblížila hovorkyňa.

SKE zdôrazňuje výhody úveru z banky oproti nebankovej spoločnosti, kde sú kritériá pre klientov menej prísne. Rovnako podotkla, že úroková sadzba nie je najdôležitejším parametrom. Dôležitá je ročná percentuálna miera nákladov, ktorá zahŕňa všetky náklady na úver, vrátane poplatkov a poistenia.

Kolesárová uviedla, že pri spotrebných úveroch platí, že čím kratšiu dobu splácania si občan zvolí, tým menej zaplatí na úrokoch. "Pri kreditných kartách sa zasa výrazne oplatí splatiť dlh v rámci bezúročného obdobia," doplnila.

V ekonomicky neistých časoch SKE odporúča občanom dôkladne zvážiť prevzatie akéhokoľvek finančného záväzku. Dodala, že sa tiež treba vyhýbať požičiavaniu na nepodstatné veci.