Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovenská komora exekútorov upozorňuje dôchodcov na zadlžovanie sa

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje dôchodcov a sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, že nezdravé zadlžovanie sa pred Vianocami môže mať katastrofálny dopad na ich budúcu finančnú situáciu.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje dôchodcov a sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, že nezdravé zadlžovanie sa pred Vianocami môže mať katastrofálny dopad na ich budúcu finančnú situáciu.

"Pod vplyvom agresívnej reklamy sú najmä seniori náchylní znížiť svoju obozretnosť a prijať na seba finančné bremeno, ktoré nezodpovedá ich reálnym možnostiam. Žiaľ, dlhová špirála, na začiatku ktorej boli štedrejšie Vianoce, sa môže skončiť aj exekúciou," upozorňuje hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Ako dodala, nákupná horúčka neraz privedie nízkopríjmové skupiny k nebankovým spoločnostiam, ktorých úverové podmienky sa môžu blížiť až k úžere. V tejto súvislosti poukazuje na starostlivé naštudovanie si úverových podmienok. "Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sa bude úver splácať, tým viac sa preplatí. Dôležitejšia ako výška splátky je pritom ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá zohľadňuje všetky náklady spojené s úverom a mieru jeho ročného preplatenia," pripomenula.

Ani až dodatočné zistenie záväzkov nijako ľudí nezbaví povinnosti splácať svoje dlhy. "Zákon platí pre všetkých rovnako a neberie do úvahy emočné rozpoloženie, v ktorých sme na seba prebrali finančné záväzky. Preto je zvýšená opatrnosť a racionálny prístup pred Vianocami skutočne namieste," podčiarkla Kolesárová.

Slovenská komora exekútorov v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje občanov na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii. Tým, ktorí sa v exekúcii ocitli, poskytuje bezplatné poradenstvo, aby náročnú životnú situáciu zvládli s čo najmenšími problémami.