Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenská polícia preveruje informácie o švajčiarskych účtoch HSBC

Foto: TASR/AP

Na Slovensko bolo prepojených 147 účtov, na ktorých bolo uložených spolu 48,7 milióna amerických dolárov.

Bratislava 11. februára (TASR) - Medializované informácie o účtoch švajčiarskej pobočky anglickej banky HSBC napojených na Slovensko preveruje slovenská polícia. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku koná v tejto veci Národná kriminálna agentúra, ktorá preveruje všetky zverejnené informácie z otvorených zdrojov. Zároveň požiadala o súčinnosť aj príslušné zahraničné orgány.

Celá aféra dostala názov Swiss Leaks. Medzinárodné konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ) pred pár dňami zverejnilo informácie, podľa ktorých HSBC Private Bank vo Švajčiarku v minulosti prijala vklady z celého sveta vo výške 102 miliárd amerických dolárov (90,3 miliardy eur). Aktívne pritom pomáhala svojim klientom vyhnúť sa daňovej povinnosti. Na Slovensko bolo prepojených 147 účtov, na ktorých bolo uložených spolu 48,7 milióna amerických dolárov.

Finančná spravodajská jednotka slovenskej Národnej kriminálnej agentúry už podľa Slivku kontaktovala partnerskú jednotku vo Švajčiarsku. Žiada ju o poskytnutie informácií o klientoch švajčiarskej pobočky anglickej banky HSBC. "Oslovili sme s obdobnou žiadosťou aj partnerskú jednotku v Anglicku a využili sme na získanie informácií tiež policajného pridelenca vo Veľkej Británii," priblížil Slivka. Polícia súčasne koordinuje postup so spravodajskou jednotkou v Českej republike, kde majú svojich občanov v obdobnom postavení.