Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovenská pošta spúšťa projekt automatizovaných poštových terminálov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Prvé terminály budú inštalované v nasledujúcich mesiacoch.


Bratislava 28. októbra (TASR) - Slovenská pošta spúšťa projekt automatizovaných poštových terminálov, tzv. P-BOXov, ktorý reflektuje trend nárastu nákupov z internetových obchodov. P-BOXy rozšíria možnosť vyzdvihnutia zásielky a budú fungovať v režime 24/7, informovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

Prvé terminály budú podľa nej inštalované v nasledujúcich mesiacoch a nasadenie do ostrej prevádzky je plánované začiatkom roka 2017. Projekt je pritom primárne založený na spolupráci s veľkými odosielateľmi dobierkových balíkových zásielok, teda e-shopmi.

"Doručovanie zásielok do P-BOXov bude sprevádzané SMS avízom na adresáta. Úložná lehota bude 3 kalendárne dni. V prípade nevyzdvihnutia balíka v P-BOXe sa zásielka premiestni na priradenú poštu, kde bude uložená ďalších 18 kalendárnych dní, pokiaľ odosielateľ sám neurčil kratšiu úložnú dobu," priblížila Dorčáková.

Balíkový trh vníma Slovenská pošta z pohľadu budúcnosti ako kľúčový a perspektívny. "V priebehu nasledujúcich dvoch rokov plánujeme rozmiestniť po Slovensku celkovo 40 automatizovaných poštových terminálov. V úvodnej etape budú určené len na vyzdvihovanie balíkov s využitím služby bezhotovostnej úhrady za dobierku balíkových zásielok. Balíkomaty budú inštalované v rámci celého Slovenska na rôznych verejne dostupných miestach, v obchodných centrách, na vlakových a autobusových staniciach alebo internátoch. Budú k dispozícii v režime 24 hodín denne a sedem dní v týždni," spresnil generálny riaditeľ pošty Róbert Gálik.

Dodávateľom terminálov je spoločnosť KOVAL Systems, a. s., ktorá uspela vo verejnej súťaži, vyhlásenej začiatkom februára 2016 vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Úradnom vestníku Európskej únie. Jediným súťažným kritériom bola najnižšia cena. Do súťaže sa prihlásilo celkovo desať záujemcov. Ponuky uchádzačov sa vyhodnocovali prostredníctvom elektronickej aukcie. Slovenská pošta uzatvorila so spoločnosťou začiatkom augusta rámcovú zmluvu, pričom cena všetkých dodaných komponentov automatizovaných poštových terminálov nepresiahne sumu 2,73 milióna eur.