Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Banky na Slovensku sú stabilné, záťažové testy vykázali dobrú odolnosť

Vladimír Dvořáček Foto: TASR/Michal Svítok

Národná banka Slovenska testovala dva negatívne prípady - ekonomický prepad a krízu štátov.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenský bankový sektor zostáva aj po minuloročných výkyvoch stabilný.

Za tým stojí kapitálová primeranosť a likvidita, teda financovanie úverových aktivít z vkladov bánk. Upozornil na to výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček.

Kvalitu sektora dokázali podľa neho aj nedávne záťažové testy, ktoré pravidelne vykonáva centrálna banka. Testovala dva negatívne prípady - ekonomický prepad a krízu štátov. "V obidvoch scenároch vykázal slovenský bankový sektor dobrú odolnosť," dodal Dvořáček na dnešnej tlačovej konferencii.


Tu bude player


V prípade hodnotenia predchádzajúceho roka, celkový zisk bankových domov sa medziročne zvýšil približne o tretinu. Dobrou správou je podľa jeho slov, že tieto zdroje nevytečú z krajiny, ale banky si ich nechajú vo forme vlastných zdrojov. Kapitálová primeranosť dosiahla 13,4 %, čo je viac ako priemer EÚ.

Vývoj sektora treba rozlišovať v dvoch fázach, v prvej a druhej polovici minulého roka. V prvých šiestich mesiacoch 2011 rástli úvery domácnostiam, keď sa ich objem približoval k úrovniam spred krízy.

"V druhom polroku sa začalo toto tempo spomaľovať, v prípade domácností aj podnikov," podotkol s tým, že sa v tomto období zhoršila situácia na finančných trhoch, trhu práce, klesala výkonnosť vo viacerých odvetviach.


Bankovú daň majú finančné domy zakalkulovanú vo svojich biznis plánoch


Aktuálne platnú bankovú daň vo výške 0,4 % z vybraných pasív majú bankové domy zakalkulovanú vo svojich biznis plánoch. Upozornil na to výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček v nadväznosti na diskusiu o možnom zvýšení tohto odvodu do štátnej kasy.

"My ako banka sa pozeráme na tento proces s tým, že ho komentujeme kriticky od počiatku," podotkol na dnešnej tlačovej konferencii. V prípade, ak by dochádzalo k ďalšiemu zvyšovaniu tejto dane, tak sa to môže podľa jeho slov negatívne odraziť na finančnej pozícii bánk, stenčovaní vlastných zdrojov a zníženej schopnosti vykrývať možné straty v budúcnosti.

Vysvetlil, že takýto typ zdanenia poškodzuje aj korporátny biznis a konkurenčné prostredie v únii. Bankové služby sú totiž poskytované na jednotnom trhu EÚ, majú však iné miery zdanenia. "Toto je tiež dôležitý faktor, ktorý sa musí hodnotiť, čiže nielen dopad na subjekt, ale aj či tento subjekt v istom momente neuzná za vhodnejší biznis model preliať aktivitu do inej krajiny, kde sú výhodnejšie podmienky," uzavrel.