Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne chcú v Chalmovej postaviť fotovoltickú elektráreň

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prevádzka elektrárne bude autonómna, bezúdržbová bez potreby prevádzkových pracovníkov. Náklady na realizáciu spoločnosť v oznámení neuviedla.

Bystričany 15. mája (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) plánujú na definitívnom odkalisku Chalmová v Bystričanoch (okres Prievidza) postaviť fotovoltickú elektráreň s výkonom 23 megawatt-peakov (MWp). Investíciu chcú zrealizovať po zabezpečení rekultivácie odkaliska v nadväznosti na ukončenie výroby tepla z domáceho uhlia v závere tohto roka. Vyplýva to z oznámenia o zmene, ktoré predložili orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

SE si dali vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá navrhla spôsob uzatvorenia a rekultivácie odkaliska. Na zrekultivovaných plochách plánujú v ďalšom kroku inštaláciu fotovoltickej elektrárne. Pôjde konkrétne o plochu odkaliska s rozlohou približne 255.000 štvorcových metrov (m2), meandra číslo 2 s rozlohou 35.000 m2 a na meandra číslo 4 s rozlohou 27.000 m2.

Samotné panely budú mať výkon 545 Wp a umiestnené budú na konštrukcii s južnou orientáciou. Spoločnosť chce pri realizácii fotovoltických panelov využiť monokryštalické články. Tie podľa jej zhodnotenia poskytujú najvyššiu účinnosť v štandardných testovacích podmienkach v porovnaní s polykryštalickými a tenkovrstvými solárnymi panelmi. Výkon plánujú SE vyviesť do existujúcej rozvodne v areáli Elektrárne Nováky.

Prevádzka elektrárne bude podľa SE autonómna, bezúdržbová bez potreby prevádzkových pracovníkov. Náklady na realizáciu spoločnosť v oznámení neuviedla.