Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovensko chce od Enelu kúpiť akcie Slovenských elektrární

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Predaj slovenských a rumunských aktív má talianskemu koncernu pomô.cť znížiť jeho dlh

Rím/Bratislava 20. augusta (TASR) - Slovensko chce podľa talianskych médií od Enelu kúpiť akcie Slovenských elektrární (SE). Informovala o tom agentúra APA.

Štát je pripravený zvýšiť svoj podiel v SE nákupom akcií, ktorých sa chce zbaviť ich najväčší akcionár taliansky koncern Enel. "Sme pripravení výrazne zvýšiť štátny podiel v Slovenských elektrárňach," citovali premiéra Roberta Fica talianske médiá.

Enel sa chce z dôvodu znižovania dlhu zbaviť svojho 66-% podielu v SE. Zvyšných 34 % vlastní štát. Enel získal svoj podiel v elektrárňach v roku 2005.

Taliansky energetický koncern chce tiež ukončiť svoje aktivity v Rumunsku. Tu sa chce zbaviť 64,4-% podielu v Enel Distributie Muntenia a v Enel Energie Muntenia. Koncern okrem toho plánuje predaj 51-% v rumunskej dcére Enel Distributie Banat rovnako ako predaj podielu v Enel Distributie Dobrogea a Enel Energie.

Predaj slovenských a rumunských aktív má talianskemu koncernu pomôcť znížiť jeho dlh. Enel je najzadlženejším elektrárenským koncernom v Európe. Tento rok plánuje vďaka predaju aktív znížiť dlh, ktorý je na úrovni približne 40 miliárd eur, o 4,4 miliardy eur.