Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne by mohol viesť Bohumil Kratochvíl

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Energetický a průmyslový holding stále čaká na schválenie predaja 66 % akcií v SE zo strany Európskej komisie od talianskej skupiny Enel. Hneď potom sa môžu oficiálne začať meniť kreslá vo vedení.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Energetický a průmyslový holding (EPH) síce ešte nefiguruje v štruktúrach Slovenských elektrární (SE), už sa však špekuluje o tom, kto by mohol dominantného výrobcu elektriny riadiť. Zdá sa, že by to mal byť top manažér z Nafty. Uviedol dnes internetový portál energia.sk.

Podľa informácií českého portálu motejlek.com by sa na čelo Slovenských elektrární mal postaviť súčasný člen predstavenstva a riaditeľ pre stratégiu v spoločnosti Nafta Bohumil Kratochvíl.

S elektroenergetikou veľa skúseností nemá, zato v plynárenstve sa pohybuje už od roku 1980. Najprv pôsobil v českých firmách v rôznych segmentoch tohto odvetvia. Na Slovensku je od roku 2003, pričom stihol šéfovať prevádzkovateľovi podzemných zásobníkov plynu Nafta aj SPP-distribúcii a dozorovať v ďalšom prevádzkovateľovi zásobníkov Pozagas.

Český portál poukazuje na to, že Kratochvíl zreorganizoval SPP-Distribúciu a pripravil ju na predaj pre EPH, ktoré ho zase najalo ako vlastného manažéra a vrátilo do predstavenstva Nafty.

Navyše v predstavenstve tejto firmy dosiaľ tradične sedeli štyria členovia, v januári 2016 bol vymenovaný piaty člen. Po odchode Kratochvíla tak už majú vybratú náhradu. Ak sa informácie o budúcom šéfovi SE potvrdia, jeho výhodou bude, že po viac než dekáde v slovenskej energetike dobre pozná našu legislatívu aj regulačné prostredie.

Energetický a průmyslový holding stále čaká na schválenie predaja 66 % akcií v Slovenských elektrárňach zo strany Európskej komisie od talianskej skupiny Enel. Hneď potom sa môžu oficiálne začať meniť kreslá vo vedení spoločnosti, v ktorom by mali minimálne do dokončenia výstavby nových blokov jadrovej elektrárne Mochovce spolu sedieť zástupcovia EPH, Enelu a štátu.

Podľa decembrového memoranda medzi Enelom a slovenskou vládou by štát mohol po dostavbe Mochoviec zvýšiť svoj podiel v SE. Nový minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) priznal, že by takýto krok podporil.