Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Slovenských elektrárňach bola policajná akcia kvôli ich privatizácii

Policajt stojí pred vchodom do budovy spoločnosti Slovenské elektrárne 23. júla 2014 v Bratislave. Policajti si do Slovenských elektrární prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy. Foto: TASR/Michal Svítok

Dôvodom, prečo si polícia prišla do elektrární pre listinné doklady a dáta v počítačoch tejto firmy, je prebiehajúce trestné konanie.

Bratislava 23. júla (TASR) -Policajti si dnes do Slovenských elektrární (SE) prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková.

O tom, že v SE prebieha policajná razia, informovala na svojom facebookovom profile Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Mali jej to potvrdiť zamestnanci elektrární.

"Máme informáciu od Prezídia Policajného zboru, že nejde o raziu, ale o zaisťovaciu akciu archívnej dokumentácie z obdobia privatizácie," uviedla Žiaková pre TASR s tým, že pre ďalšie informácie je potrebné obrátiť sa na políciu.

Príslušníci Colnej správy kráčajú vo vnútri budovy spoločnosti Slovenské elektrárne 23. júla 2014 v Bratislave. Policajti si do Slovenských elektrární prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Nepoznáme dôvody tejto policajnej akcie v našich priestoroch, avšak plne spolupracujeme s políciou a poskytujeme všetky požadované informácie," reagovala priamo v sídle Slovenských elektrární v Bratislave hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.



Ako potvrdili pre TASR viacerí zamestnanci SE, policajná akcia sa dnes uskutočnila nielen v centrále v Bratislave, ale aj ďalších prevádzkach elektrární na celom Slovenku, napríklad v Prievidzi, Trenčíne a Mochovciach. Akcia prebiehala pokojne.

Väčšinový 66-% podiel v SE získala v roku 2006 talianska spoločnosť Enel. Zvyšok vlastní Slovenská republika cez Fond národného majetku (FNM). V posledných mesiacoch predstavitelia Enelu avizovali záujem predať svoj podiel.

policajné auto stojí pred budovou spoločnosti Slovenské elektrárne 23. júla 2014 v Bratislave. Policajti si do Slovenských elektrární prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy.
Foto: TASR/Michal Svítok



T. GAŠPAR: Polícia prišla do SE pre prešetrovanie trestnej činnosti

Dôvodom, prečo si dnes polícia prišla do Slovenských elektrární (SE) pre listinné doklady a dáta v počítačoch tejto firmy, je prebiehajúce trestné konanie. TASR to potvrdil prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

"Od 30. júna vykonáva polícia trestno-procesné vyšetrovanie vo veci podozrenia dvoch trestných činov, a to porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku a skresľovanie údajov v hospodárskej obchodnej evidencii," uviedol Gašpar. Ako dodal, pre potreby posúdenia tohto podozrenia bolo nutné zaistiť niektoré doklady a dáta.

"Na základe ich posúdenia a ďalších úkonov sa budeme môcť vyjadrovať ďalej o vývoji vyšetrovania," dodal policajný prezident.

"V tejto trestnej veci vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme v súčasnosti poskytovať informácie o veci a konkrétnych úkonoch," uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP.

"Sú len dve možnosti, prečo polícia vykonala akciu v SE. Buď to súvisí s privatizáciou z čias expremiéra Mikuláša Dzurindu, čo je málo pravdepodobné, alebo to súvisí s aktuálnou možnou zmenou vlastníka. Všetko je otvorené. V tejto súvislosti ma len napadá, prečo dostal exminister hospodárstva Tomáš Malatinský policajnú ochranu, keď nedávno (2. júla, pozn. TASR) skončil vo svojej funkcii. Dnešné vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara naznačujú, že vyšetrovanie je vedené voči riadiacim orgánom a vlastníkom SE," povedal dnes pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Policajti si dnes do Slovenských elektrární prišli pre dokumenty k privatizácii tejto firmy. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková. "Nepoznáme dôvody tejto policajnej akcie v našich priestoroch, avšak plne spolupracujeme s políciou a poskytujeme všetky požadované informácie," reagovala priamo v sídle Slovenských elektrární v Bratislave hovorkyňa spoločnosti Jana Burdová.

Ako potvrdili pre TASR viacerí zamestnanci SE, policajná akcia sa dnes uskutočnila nielen v centrále v Bratislave, ale aj v ďalších prevádzkach elektrární na celom Slovensku, napríklad v Trenčíne a Mochovciach. Akcia prebiehala pokojne. "Analyzujeme poskytnuté dokumenty a spolupracujeme s políciou podľa jej požiadaviek," doplnila Burdová neskôr počas dňa.

Väčšinový 66-% podiel v SE získala v roku 2006 talianska spoločnosť Enel. Zvyšok vlastní Slovenská republika cez Fond národného majetku (FNM). V posledných mesiacoch predstavitelia Enelu avizovali záujem predať svoj podiel.


TASR prináša výberovú chronológiu privatizácie Slovenských elektrární (SE).

26. júna 2002 - Vláda SR schválila spôsob privatizácie Slovenských elektrární (SE), a. s., bez začlenenia majetku Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG). Kabinet tak akceptoval dopracovaný materiál, ktorý predložil minister hospodárstva Ľubomír Harach.

8. apríla 2004 - Do privatizácie 66-% podielu SE vstúpil taliansky energetický koncern Enel. Spolu s novým uchádzačom tak hĺbkový audit v 21 závodoch SE vykonávalo päť firiem. Z pôvodnej pätice akceptovaných v prvom kole totiž odstúpil britský International Power (IP), ktorý uviedol, že nemá záujem o SE ako o celok.

10. septembra 2004 - Komisia pre privatizáciu SE po posúdení ponúk na kúpu 66 % akcií podniku odporučila za preferovaného investora taliansky Enel. Firma Enel za elektrárne ponúkla spomedzi troch záujemcov najvyššiu cenu na úrovni 840 miliónov eur a dostala pri posudzovaní aj najvyššie konečné hodnotenie. V prípade neúspechu rokovaní s Enelom ako prvým vyhodnoteným investorom komisia ďalej odporúčala za prvého rezervného investora český ČEZ, druhým rezervným investorom bol ruský RAO UES.

6. októbra 2004 - Vláda SR akceptovala odporúčanie ministra hospodárstva SR Pavla Ruska a dala súhlas na začatie rokovaní o privatizácii SE s talianskou spoločnosťou Enel.

8. decembra 2004 - Vláda SR schválila konečnú podobu transakčných dokumentov o privatizácii SE a rozhodla o predaji ich 66-% balíka akcií talianskemu Enelu.

17. februára 2005 - V Bratislave oficiálne podpísali transakčné dokumenty, na základe ktorých talianska spoločnosť Enel získala 66 % akcií SE. Dokumenty podpísali za SR minister hospodárstva Pavol Rusko a za Enel generálny riaditeľ firmy Paolo Scaroni.

10. marca 2006 - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne, a. s., podpísali zmluvu o prevádzke VEG (Vodná elektráreň Gabčíkovo), ktorou došlo k prevodu VEG na SE. Zmluva medzi štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba a SE, podpísaná na 30 rokov, umožnila SE získať každý rok 35 % z príjmov z výroby a predaja elektrickej energie vyrobenej v Gabčíkove. Ostatné príjmy z tejto elektriny mali naďalej plynúť do Vodohospodárskej výstavby.

27. apríla 2006 - Talianska spoločnosť Enel definitívne prevzala kontrolu nad 66-% balíkom akcií Slovenských elektrární, a. s. Slovenská republika zaň získala 839 miliónov eur.