Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne sú možno aj nepredajné, myslí si Peter Kažimír

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Minister financií to uviedol v reakcii na medializované vyjadrenia ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa, že na odkúpenie podielu v SE by sa dali použiť peniaze z predaja štátnych aktív SR.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) sú možno aj nepredajné. Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"Myslím, že SE ako projekt predaja majú právne vady. A z tohto pohľadu sú možno aj nepredajné," zdôraznil Kažimír v reakcii na medializované vyjadrenia ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa (Smer-SD), že na odkúpenie podielu v SE by sa dali použiť peniaze z predaja štátnych aktív SR.

Pavlis v sobotu (27.9.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že podiel v SE by sa dal od spoločnosti Enel odkúpiť za peniaze získané privatizáciou 49-% podielu v Slovak Telekome. "Máme na odkúpenie zdroje z predaja aktív štátu, napríklad za Telekom. Myslím si, že keby sme predali Telekom, tak najlepším riešením by bolo kúpiť za to elektrárne."

Realita v SE je podľa Kažimíra možno "tristnejšia", ako sa ju snažia talianski vlastníci prezentovať. "Niet pochýb, a za tým si stojím, že privatizácia SE bol spackaný projekt. Dôkazom toho je, že po mnohých, mnohých rokoch nie je privatizačný proces ukončený a sú tam desiatky právnych sporov. Je to aj otázka ochoty majoritného akcionára tieto spory riešiť," dodal.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčšou energetickou spoločnosťou na Slovensku, ktorá vyrába približne 82 % elektriny vyrobenej v krajine. Akcionármi spoločnosti sú talianska energetická spoločnosť Enel s 66 % a Ministerstvo hospodárstva SR s 34 %.