Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne majú už štvrtého záujemcu o odkúpenie

Na snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34) Foto: TASR/Henrich Mišovič

S dnešnou ponukou maďarskej energetickej firmy MVM Group spolu so Slovnaftom sú tak pravdepodobne štyria uchádzači o kúpu.

Bratislava 20. novembra (TASR) -Talianska spoločnosť Enel dosiaľ dostala tri ponuky na odkúpenie 66 percentného podielu v Slovenských elektrárňach. S dnešnou ponukou maďarskej energetickej firmy MVM Group spolu so Slovnaftom sú tak pravdepodobne štyria uchádzači o kúpu.

Okrem nich je to Český energetický koncern ČEZ, ktorý nedávno Enelu listom oznámil svoj záujem, a písalo sa aj o rovnakom zámere českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding. Ďalším pravdepodobným záujemcom môže byť aj čínska spoločnosť China National Nuclear Corporation.



Slovenská vláda tiež nepovedala posledné slovo o tom, či chce, alebo nechce odkúpiť podiel Enelu. Talianska spoločnosť Enel nevylúčila, že pokiaľ ponuky od záujemcov nebudú zaujímavé, predaj Slovenských elektrární sa nakoniec ani nemusí uskutočniť.

„Určite, ak by sme dostali ponuky, ktoré nebudeme považovať za vhodné a náležité, tak Enel nebude predávať,“ povedal generálny riaditeľ Slovenských elektrární, a.s., Luca D'Agnese.

Enel chce do konca tohto roka predať svoj podiel v Slovenských elektrárňach za vyše 4 miliardy eur preto, aby znížil vlastný dlh a udržal si svoj rating.