Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne vykázali za rok 2016 čistý zisk vyše 116 miliónov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

RVZ tiež rozhodlo, že dosiahnutý zisk si, rovnako ako po minulé roky, nerozdelia akcionári, ale bude investovaný najmä do dostavby Mochoviec.

Bratislava 27. júna (TASR) - Akciová spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) za minulý rok vykázala zisk pred úrokmi, odpismi a zdanením (EBITDA) vo výške 376 miliónov eur, čistý zisk 116,8 miliónov a investície 541 miliónov eur. Informovali o tom dnes SE po pondelkovom (26. 6.) riadnom valnom zhromaždení (RVZ), ktoré okrem finančných výsledkov za rok 2016 schválilo a určilo nového predsedu a podpredsedu dozornej rady.

"Slovenské elektrárne vykázali za rok 2016 zisk pred úrokmi, odpismi a zdanením EBITDA vo výške 376 miliónov eur, pričom medziročný pokles spôsobila najmä mimoriadna zmena odhadu rezervy na jadrové vyraďovanie a skladovanie a zníženie hodnoty majetku v roku 2015," spresnila spoločnosť.

Čistý zisk za minulý rok podľa SE narástol na 116,8 miliónov eur, najmä vďaka pokračujúcej optimalizácii, realizovaným úsporným opatreniam a absencii jednorazových mimoriadnych položiek.

Objem všetkých investícií spoločnosti v roku 2016 predstavoval 541 miliónov eur, z čoho väčšina smerovala do dostavby 3. a 4. bloku jadrových elektrární Mochovce (EMO34). Celková zadlženosť spoločnosti vzrástla o 494 miliónov eur. RVZ tiež rozhodlo, že dosiahnutý zisk si, rovnako ako po minulé roky, nerozdelia akcionári, ale bude investovaný najmä do dostavby Mochoviec.

"V roku 2016 dosiahli veľkoobchodné ceny elektriny na trhoch historicky najnižšie hodnoty za poslednú dekádu, napriek tomu sa nám podarilo spoločnosť zastabilizovať a dosiahnuť solídne výsledky. Celý energetický trh však prechádza zásadnou transformáciou a v budúcich rokoch nás čaká ešte veľmi veľa práce v oblasti zvyšovania efektivity a výkonnosti celej spoločnosti. Kľúčovým pre nás ostáva dokončenie dvoch blokov v Mochovciach," komentoval hospodárenie predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Bohumil Kratochvíl.

RVZ zároveň určilo za nového predsedu dozornej rady Georgiosa Karavasa, nominanta akcionára Enel Produzione S.p.A., a Richarda Paška, nominanta akcionára Slovenská republika, za podpredsedu dozornej rady.

Slovenské elektrárne vlani vyrobili 18.981 gigawatthodín (GWh) elektriny, z toho 14.774 GWh v jadrových, 2146 GWh vo vodných a 2059 GWh v tepelných elektrárňach. Fotovoltické elektrárne vyrobili spolu 1,96 GWh elektriny. Vďaka výrobe z jadra a vody vyrobili SE takmer 90 % bez emisií oxidu uhličitého (CO2).