Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenské letiská vybavia najmenej cestujúcich na obyvateľa v Európy

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Konkrétne je to 0,3 cestujúceho na obyvateľa.

Bratislava 31. januára (TASR) – Letiská na Slovensku vybavia v prepočte najmenej cestujúcich na obyvateľa v rámci krajín Európskej únie. Konkrétne je to 0,3 cestujúceho na obyvateľa. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank vypracovanej na základe údajov Eurostatu.

V priemere pritom dosahuje v krajinách EÚ intenzita osobnej leteckej dopravy úroveň takmer dvoch cestujúcich na jedného obyvateľa. Menej ako jedného cestujúceho na obyvateľa však vybavia aj letiská v Rumunsku, Slovinsku, či susednom Poľsku. "Letiská v Českej republike využije ročne niečo viac ako 12 miliónov cestujúcich, čo stále znamená len intenzitu 1,2 cestujúceho na jedného obyvateľa," doplnil analytik banky Ľubomír Koršňák.

Aj napriek tomu, že slovenské letiská vybavia najmenej cestujúcich v leteckej doprave v prepočte na obyvateľa krajiny v Európe, nevyhnutne to ešte podľa jeho slov nemusí znamenať, že Slováci sú európskym národom, ktorý najmenej využíva služby leteckej prepravy.

"Vzhľadom na excentrickú polohu hlavného mesta a relatívne malú rozlohu krajiny Slováci často využívajú blízke letiská v okolitých štátoch. Najmä neďaleké letisko vo viedenskom Schwechate, ale čiastočne aj budapeštianske, krakovské, či pražské letisko," vymenoval analytik. Zo slovenských letísk sa pritom najčastejšie lieta na britské ostrovy, naopak, na českých letiskách cestujúci vyhľadávajú najmä letecké spojenia s Nemeckom a Francúzskom.

Hoci slovenské letiská vybavia najmenej cestujúcich, rok 2015 môžu podľa Koršňáka považovať za relatívne úspešný. "Snaha o prilákanie nových leteckých prepravcov a rozšírenie zoznamu ponúkaných destinácií priniesla svoje ovocie v podobe 15-% medziročného nárastu počtu cestujúcich," vyčíslil.

Slovenské letiská tak v minulom roku podľa neho zaznamenali najrýchlejší rast počtu prepravených cestujúcich spomedzi všetkých krajín EÚ. "Ani to im však nepomohlo priblížiť sa k maximám z roku 2008, kedy vybavili zatiaľ najviac cestujúcich, a to 2,6 milióna, čiže takmer 0,5 cestujúceho na obyvateľa," opísal Koršňák.

S nástupom krízy a krachom domácich nízkonákladových aerolínií sa však intenzita na slovenských letiskách výrazne znížila a v rokoch 2008 až 2012 poklesla o 40 %, pričom slovenské letiská aj v súčasnosti stále vybavia o približne tretinu menej cestujúcich ako pred siedmimi rokmi.

Najviac cestujúcich v prepočte na jedného obyvateľa pritom v Európe vybavia letiská v ostrovných štátoch Stredozemného mora - na Malte je to 10 cestujúcich na obyvateľa a na Cypre 9 cestujúcich na obyvateľa. "Letiskám v oboch krajinách výdatne pomáha aktívny turistický ruch," konštatoval Koršňák. Nadpriemerná intenzita osobnej leteckej dopravy je však aj v Nórsku, Írsku, Švajčiarsku, či Dánsku. V týchto krajinách vybavia miestne letiská ročne viac ako päť cestujúcich v prepočte na jedného obyvateľa krajiny.