Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovenské mlyny už pripravujú skladovacie kapacity na obilie z úrody

Na snímke obilie. Foto: TASR Erika Ďurčová

Predpoklady žatvy sa zatiaľ javia pozitívne. Dostatok vlahy a mierne chladnejšie počasie ako po iné roky prospelo obilninám.

Bratislava 26. júna (TASR) - Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) budú potrebovať na zabezpečenie sebestačnosti Slovenska v múke približne rovnaké množstvá potravinárskej pšenice a raže ako v predchádzajúcom roku. Aktuálne už pripravujú skladovacie kapacity na nákup novej úrody od slovenských poľnohospodárov. Informoval o tom generálny sekretár SSM Milan Lapšanský.

"Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov už majú pripravené skladovacie kapacity na nákup obilia od slovenských pestovateľov. Netýka sa to len pšenice, ale aj raže, ovsa či pohánky, ktoré naše mlyny spracovávajú do širokej palety výrobkov od bežných spotrebiteľských kilogramových múk, cez celozrnné múky až po špeciálne múky na kváskovanie či bio múky. Každá komodita pritom musí byť skladovaná oddelene, v špeciálnych podmienkach. Upozorňujeme však, že medziročný pokles spotreby obilnín slovenskými mlynmi môže byť spôsobený zvyšujúcim sa dovozom múk z Poľska a z Ukrajiny a rastúcim importom mrazeného pečiva niektorými obchodnými reťazcami," vysvetlil Lapšanský.

V roku 2022 podľa neho spotrebovali slovenské mlyny združené v SSM celkovo 405.000 ton pšenice a 17.000 ton raže. Výrazne nižšie boli potreby ovsa či pohánky, z ktorých sú múky na Slovensku skôr doplnkovými spotrebiteľskými produktami. Celkovo na múky a múčne zmesi iné ako pšeničné, prípadne pšenično-ražné, mlyny využili v roku 2022 približne 8000 ton špeciálnych obilnín. Produkcia slovenských mlynov pritom zahŕňa všetky druhy múk od hladkých cez polohrubé, hrubé až po krupičné. Významným dodávateľom múky sú však slovenské mlyny aj pre domácich výrobcov cestovín, pre ktorých vyrábajú špeciálne cestovinárske múky, odlišujúce sa svojimi vlastnosťami od múk, ktoré využívajú spotrebitelia na pečenie.

"Predpoklady žatvy sa zatiaľ javia pozitívne. Dostatok vlahy a mierne chladnejšie počasie ako po iné roky prospelo obilninám. Dôležité však bude, aké počasie bude nasledovať v závere júna a potom v mesiaci júl, v ktorom sa na Slovensku začína žatva. Pri pšenici i raži si žatva vyžaduje suché počasie. Veríme však, že slovenské mlyny budú mať dostatok relevantných ponúk od slovenských poľnohospodárov, pretože členovia Slovenskej spoločnosti mlynárov majú záujem o nákup obilia výhradne slovenského pôvodu," vysvetlil Lapšanský.

Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska. Má šesť členov vo viacerých regiónoch Slovenska. Zamestnáva takmer 500 pracovníkov.