Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj domácich potravín dosiahol v druhom polroku 2015 podiel 62,5 %

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Ľubomír Jahnátek prezentoval výsledky prieskumu podielu predaných slovenských potravín v obchodoch v SR.

Bratislava 11. februára (TASR) – Domáce potraviny mali v 2. polroku 2015 pri predaji v obchodoch 62,5-% podiel. V 1. polroku minulého roku tento podiel dosiahol 62,4 %. "Ak si zoberieme toto číslo 62,5 %, myslím si, že je to veľmi dobré číslo, vzhľadom na chaos, ktorý je momentálne v oblasti potravín na európskom trhu," uviedol dnes šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek pri prezentácii výsledkov prieskumu podielu predaných slovenských potravín v obchodoch v SR.

"Máme mierny nárast oproti prvému polroku 2015. Robili sme prieskum na 46 veľkých obchodných reťazcoch, ktoré majú podiel na trhu SR viac ako 10 miliónov eur ročne. V tejto štatistike oproti iným štatistikám už nie je spoločnosť Carrefour, vzhľadom na svoje vlastné ekonomické problémy," spresnil.



V prieskume podľa Jahnátka najlepšie dopadol hydinársky priemysel. "Tento priemysel mal za celú dobu sledovania najvyšší podiel, a to 86,4-%. Med mal 85,8-% a cukrovarnícky priemysel 80,9-% podiel. Viac ako 75-% podiel v reťazcoch mali domáce konzumné zemiaky, a to 79,8-%. Mäso čerstvé, mrazené, spolu s mäsovými výrobkami zaznamenali v hodnotenom období 77-% podiel, výrobky pekárenského a cukrárskeho priemyslu mali 76,9-% podiel, liehovarnícke výrobky 76,7-% podiel, pivovarnícke výrobky 76,4-% a cestovinárske výrobky 76-% podiel," doplnil.

"V oblasti (výrobkov) mliekarenského priemyslu sme dosiahli podiel 69,4 % a vinárskeho priemyslu 66 %. Výroba hotových jedál a lahôdok 64,8 % a mlynský priemysel 61,2 %. V prípade zeleniny mierneho pásma máme podiel 39,8 %, u ovocia mierneho pásma 31,7 %. Bohužiaľ na chvoste je tukový priemysel, vzhľadom na to, že kapacity na výrobu olejov boli zastavené, tu je podiel 31,4-%. Cukrovinkársky priemysel dopadol najhoršie, mal podiel iba 21,4 %," doplnil.

Najvyšší podiel slovenských potravín sa podľa neho v hodnotenom období predával v spoločnostiach obchodného reťazca Coop Jednota. "Priemer za Coop Jednota je na 68,2 %," povedal. Najhoršie z hľadiska podielu slovenských potravín je na tom spoločnosť Lidl, ktorá mala 16,4-% podiel. Zo zahraničných reťazcov mal Kaufland 54-% podiel, Tesco Stores 51-% podiel a Billa 45,6-% podiel predaných domácich potravín.

So 62,5-% podielom zastúpenia slovenských potravín na pultoch obchodných reťazcov sa Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nemôže podľa slov jej hovorkyne Jany Holéciovej absolútne stotožniť. "My sme si totiž vypracovali vlastný prieskum, ktorý verejnosti budeme prezentovať na tlačovej besede 24. februára 2016," uviedla pre TASR v reakcii na MPRV Holéciová.

SPPK podľa nej svoj prieskum robila podľa zastúpenia slovenských výrobkov na pultoch v obchodoch, teda úplne inou metodikou, než použilo ministerstvo. "Naše čísla, o ktorých budeme informovať na tlačovej besede, ani zďaleka nie sú také optimistické a naďalej predávame na pultoch obchodných reťazcov príliš málo slovenských výrobkov," dodala hovorkyňa SPPK.