Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovenské predsedníctvo dohodlo s EÚ rozpočet na rok 2017

Na snímke sprava predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR AP

Rozpočet EÚ na rok 2017 poskytne 500 miliónov eur v podobe záväzkov pre iniciatívy zamerané na zamestnanosť mladých ľudí.

Brusel 17. novembra (TASR) - Po 18 hodinách náročných rokovaní medzi Radou EÚ a Európskym parlamentom sa v noci nadnes podarilo dosiahnuť dohodu o rozpočte EÚ na rok 2017. Kompromisná dohoda znamená 134,5 miliardy eur v podobe výdavkov. Rokovania v mene Rady viedol štátny tajomník ministerstva financií SR Ivan Lesay.

Podľa oficiálneho stanoviska slovenského predsedníctva ide o veľký úspech.

"Sila rozpočtu EÚ na rok 2017 spočíva v jeho zameraní na prioritné opatrenia, ako je riešenie otázky migrácie, vrátane boja proti jej príčinám, podpora investícií ako stimuly pre rast a tvorbu pracovných miest. Tým sa vplyv rozpočtu maximalizuje v prospech daňových poplatníkov v EÚ, európskych občanov a firmy. A rešpektuje aj pokračujúce úsilie členských štátov konsolidovať svoje verejné financie," zhodnotil výsledok maratónu rokovaní vyjednávač slovenského predsedníctva pre budúcoročný rozpočet Únie.

Dohoda medzi členskými štátmi a europarlamentom znamená 134,49 miliardy eur v podobe výdavkov na budúci rok. Celkové záväzky boli stanovené na sumu 157,88 miliardy eur.

Európsky parlament navrhoval eurorozpočet na rok 2017 vo výške 138 miliárd eur, kým pôvodný návrh Rady EÚ bol 133,8 miliardy eur.

Nemecký socialistický poslanec Jens Geier, ktorý viedol rokovania o rozpočte v mene EP, po dosiahnutí kompromisnej dohody uviedol, že je spokojný s týmto výsledkom.

Dosiahnutá dohoda znamená záväzky 5,91 miliardy eur (o 11,3 % viac peňazí voči roku 2016) určených na riešenie migračnej krízy a posilnenie bezpečnosti. Peniaze budú použité na pomoc členským štátom pri presídľovaní utečencov, vytváraní prijímacích stredísk a na podporu integračných opatrení a návratu utečencov bez práva na pobyt.

Záväzky vo výške 21,3 miliardy eur sú určené na podporu hospodárskeho rastu a vytvárania nových pracovných miest - ide o nárast približne o 12 % v porovnaní s týmto rokom. Do tejto "obálky" patrí aj program Erasmus+ (navýšený o 19 % na 2,1 miliardy eur) a Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý dostane o 25 % viac zdrojov - 2,7 miliardy eur.

Rozpočet EÚ na rok 2017 poskytne 500 miliónov eur v podobe záväzkov pre iniciatívy zamerané na zamestnanosť mladých ľudí. Ďalších 500 miliónov eur pôjde na podporu farmárov vyrábajúcich mlieko a ďalších európskych chovateľov.

Ak by sa zmierovacie rokovania nepodarilo ukončiť dnes nadránom, tento proces by pokračoval v najbližších týždňoch. Lesay upozornil, že prvýkrát v histórii EÚ sa stalo, že zmierovacie rokovania sa skončili tak rýchlo dva roky po sebe - vlani sa to podarilo luxemburskému predsedníctvu a teraz Slovensku.