Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenské predsedníctvo v EÚ je pripravené na agendu daňových únikov

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Michal Svítok

Predstavitelia EK ministrom financií EÚ dnes vysvetlili zámer exekutívy EÚ súvisiaci s januárovými legislatívnymi návrhmi v oblasti boja proti daňovým únikom veľkých nadnárodných spoločnosti.

Brusel 12. februára (TASR) - Slovensko drží palce súčasnému holandskému predsedníctvu v EÚ, aby úspešne zvládlo agendu v januári predostretú Európskou komisiou (EK) zameranú na boj proti daňovým únikom nadnárodných korporácií. Uviedol v rámci dnešného zasadnutia ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli minister financií SR Peter Kažimír.

Zároveň spresnil, že Slovensko, v rámci svojho predsedníctva v EÚ v 2. polroku 2016, je pripravené v tejto agende pokračovať po Holanďanoch. "Je to agenda, kde držíme palce holandskému predsedníctvu, aby bolo schopné to dotiahnuť do konca. Keby náhodou nie, lebo daňové veci sú zložité, tešíme sa na túto tému. Vieme, čo zdedíme," spresnil Kažimír v rozhovore pre TASR.



Predstavitelia EK ministrom financií EÚ dnes vysvetlili zámer exekutívy EÚ súvisiaci s januárovými legislatívnymi návrhmi v oblasti boja proti daňovým únikom veľkých nadnárodných spoločnosti, a tiež akčný plán zameraný na účinnejší boj proti financovaniu teroristických skupín.

Kažimír s odkazom na boj proti daňovým únikom upozornil, že v posledných mesiacoch a rokoch došlo k obrovskému posunu na globálnej úrovni. Podľa neho návrh EK v mnohých oblastiach kopíruje riešenia OECD, ktoré podporuje aj Slovensko.

"Takže tu netreba vymýšľať koleso. Ak na úrovni širšej ako EÚ je možná dohoda a technické riešenie konkrétnych vecí, tak treba akceptovať ponuku OECD," vysvetlil Kažimír. Zároveň dodal, že slovenská strana bude podporovať snahy eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Pierra Moscoviciho na európskej úrovni.

Šéf slovenského rezortu financií odkázal, že je nevyhnutný boj s daňovými únikmi a snaha naháňať všetkých tých, ktorí sa vyhýbajú plateniu daní a ktorí presmerovávajú svoje daňové povinnosti do krajín so žiadnymi alebo minimálnymi daňovými povinnosťami. Podotkol, že tu treba hovoriť nielen o bežných podvodníckych firmách, ale aj o veľkých nadnárodných podnikoch.

"Myslím si, že urobiť poriadok v týchto veciach bude v prospech každého občana Európy."

Pri návrhoch EK na boj s financovaním teroristických skupín Kažimír odkázal, že Slovensko podporuje akékoľvek riešenia.

"Podstata je v hlbokých detailoch a mám pocit, že niekedy príliš veľa prešľapujeme na mieste," zhodnotil situáciu a dodal, že EÚ by hlavne mala konať rýchlejšie ako doteraz a mala by byť schopná klásť "technické prekážky" pre fenomén menom terorizmus.

Kažimír spresnil, že na úrovni EÚ bude podporovať návrhy a iniciatívy francúzskeho ministra financií Michela Sapina, ktorého krajina bola v poslednom čase priamo konfrontovaná s tragickými následkami terorizmu.