Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenské regionálne špeciality sa dostanú do obchodných reťazcov

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR / Dano Veselský

Ako uviedol rezort pôdohospodárstva, malí a strední výrobcovia potravín zároveň získajú skúsenosti so systémom dodávok do maloobchodných sietí.

Bratislava 27. februára (TASR) – Väčšina veľkých obchodných reťazcov podporila návrh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a bude predávať potraviny od lokálnych slovenských výrobcov. Malí regionálni výrobcovia tak podľa MPRV majú šancu na zviditeľnenie svojich produktov, ktoré budú môcť dodávať do maloobchodov v okruhu 50 kilometrov. Ministerstvo zároveň pripravuje zoznam lokálnych dodávateľov pre reťazce. TASR dnes o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie a marketingu agrorezortu Vladimír Machalík.

„Naším cieľom je podpora malých a stredných výrobcov potravín. Regionálne pulty umožnia malým a stredným producentom odbyt, možnosti na rozvoj aj zamestnanosť. Spotrebitelia budú mať širšiu ponuku kvalitných domácich výrobkov priamo zo svojho regiónu,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Ako uviedol rezort pôdohospodárstva, malí a strední výrobcovia potravín zároveň získajú skúsenosti so systémom dodávok do maloobchodných sietí. Lokálni producenti budú môcť v prípade záujmu pravidelne dodávať potraviny priamo do maloobchodných predajní konkrétneho reťazca do vzdialenosti 50 km od miesta ich výroby. Ministerstvo od tejto aktivity očakáva aj zvýšenie sebestačnosti výroby potravín v krajine. Považuje ju súčasne za súčasť stratégie rezortu na podporu malých a stredných farmárov a spracovateľov. Podľa MPRV by mal model slúžiť aj ako pozitívny príklad pre ostatné subjekty, ktoré by chceli začať s výrobou, ale nevedia ako. Cieľom ministerstva je dostať regionálne potraviny na pulty najneskôr do tohtoročných Vianoc.

Agrorezort tiež informoval, že sa už začali práce na výbere vhodných dodávateľov. V prvom kroku by sa nimi mala stať maximálne stovka najpripravenejších, ktorí spĺňajú základné podmienky obchodu, ako balenie, popisové etikety, EAN kód a vedia zabezpečiť logistiku. Výrobca bude musieť vedieť svoj tovar zabaliť, označiť a doviezť. MPRV očakáva, že možnosť dodávať potraviny do veľkých obchodných sietí sa výrobcovi otvoria možnosti ponúknuť tovar oveľa väčšej skupine spotrebiteľov, ako mal doteraz. Pre lokálnych výrobcov, ktorí majú o dodávanie potravín do reťazcov záujem, ministerstvo ponúka emailový kontakt chcemdodavat@land.gov.sk.