Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenské štátne dlhopisy sa obchodujú na celoeurópskej platforme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prístup na trh so slovenskými dlhopismi majú primárni a spolupracujúci díleri Slovenskej republiky, ktorí spĺňajú zmluvné kritériá.

Bratislava 21. februára (TASR) – Dlhopisy vydávané slovenskou vládou sa zaradili k dlhopisom iných vyspelých krajín, s ktorými sa obchoduje na referenčnej celoeurópskej obchodnej platforme MTS (Mercato Telematico Secondario). Týmto krokom by sa mal zvýšiť záujem o slovenské štátne dlhopisy, očakáva Centrálny depozitár cenných papierov SR.

Slovenské štátne dlhopisy sa obchodujú od 19. februára na MTS Slovakia, ktorý je súčasťou MTS Cash Domestic Market MTS, čo je viacstranný obchodný systém prevádzkovaný britskou spoločnosťou EuroMTS Limited.

Prístup na trh so slovenskými dlhopismi majú primárni a spolupracujúci díleri Slovenskej republiky, ktorí spĺňajú zmluvné kritériá. Vyrovnanie obchodov na MTS Slovakia zabezpečuje Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR podľa podmienok stanovených Prevádzkovým poriadkom CDCP.

EuroMTS Ltd. udelil CDCP koncom januára 2018 prístup do svojho systému vyrovnania transakcií s cennými papiermi. "CDCP potvrdil svoju schopnosť spolupracovať v medzinárodnom prostredí a poskytovať svoje služby na úrovni, ktorá je akceptovateľná aj pre zahraničných investorov," priblížil Peter Nagy, riaditeľ prevádzky CDCP.

Výhodou plynúcou z prijatia štátnych dlhopisov na celoeurópsku elektronickú obchodnú platformu je podľa neho rozšírenie okruhu potenciálnych investorov, podpora likvidity a cenovej transparentnosti na sekundárnom trhu slovenských štátnych dlhopisov. "Od obchodovania na uznanom elektronickom trhu MTS Slovakia sa očakáva zvýšenie záujmu o slovenské štátne dlhopisy, čo môže viesť k lepším podmienkam pri ich vydávaní," doplnil Nagy.