Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenské stavebníctvo v budúcom roku podľa firiem vzrastie o 2,5 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú dnes na stretnutí lídrov tohto sektora v Bratislave predstavila spoločnosť CEEC Research.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Stavebný sektor na Slovensku v budúcich dvoch rokoch mierne porastie. Predpovedajú to stavebné firmy, ktoré očakávajú v roku 2016 zvýšenie objemu produkcie o 2,5 % a v roku 2017 o 2,1 %. Mali by rásť verejné aj súkromné investície. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú dnes na stretnutí lídrov tohto sektora v Bratislave predstavila spoločnosť CEEC Research.

Ako uviedol jej riaditeľ Jiří Vacek, slovenskému stavebníctvu sa v prvých deviatich mesiacoch tohto roka darilo, sektor vzrástol o 15 %. „Rast je ťahaný predovšetkým inžinierskou výstavbou, čo sú práve verejní investori, diaľnice, tam je ten rast enormný. V pozemnom staviteľstve vidíme skôr stagnáciu alebo minimálny rast o 0,2 %, ktorý, veríme, že sa podarí s rastom ekonomiky naštartovať,“ zhodnotil.

V budúcom roku očakávajú riaditelia stavebných spoločností nárast objemu stavebnej produkcie v priemere o 2,5 %. Veľké firmy predpokladajú medziročný rast produkcie o 2,8 %. Šéfovia spoločností, ktoré sa zaoberajú výstavbou inžinierskych stavieb, zase hovoria o stagnácii. Pozemné staviteľstvo by malo zvýšiť výkony o 3 %.

O niečo väčší bude podľa stavebných firiem rast tržieb, ktoré by sa mali v porovnaní s aktuálnym rokom zvýšiť o 3,2 %. Veľké podniky plánujú navýšenie až o 4,3 %, stredné a malé spoločnosti o 2,9 %. Tržby inžinierskych firiem by mali stúpnuť o 2,6 %, pozemné spoločnosti očakávajú ich rast o 3,3 %.

Skutočnosť, že na budúci rok by mali vzrásť tak verejné, ako aj privátne investície, potvrdilo v prieskume 73 % firiem.

Stavebné spoločnosti mali v novembri tohto roka zazmluvnené zákazky v priemere na 6,4 mesiaca. Ich kapacity sú vyťažené na 83 %, čo je o 5 percentuálnych bodov menej ako v septembri.

Mierny rast stavebníctva by mal nasledovať aj v roku 2017, a to v priemere o 2,1 %. Riaditelia veľkých spoločností sú v očakávaniach pre toto obdobie najväčšími optimistami a predpovedajú rast sektora o 3,2 %. Stredné a malé firmy očakávajú nárast objemu produkcie o 1,8 %, spoločnosti špecializujúce sa na pozemné stavby hovoria o 2,3-% raste. Najmenší nárast predpokladajú inžinierske firmy, konkrétne o 1 %.