Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovenskí europoslanci súhlasia s odložením hlasovania v EP o TTIP

Na archívnej snímke Vladimír Maňka. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) upozornil, že TTIP je prospešná dohoda pre obe strany.

Brusel/Štrasburg (TASR) - Hlasovanie o dlhodobo pripravovanej dohode medzi EÚ a Spojenými štátmi o Transatlantickom partnerstve o obchode a investíciách (TTIP) sa z rozhodnutia predsedu EP Martina Schulza posunulo na neskoršie obdobie.

V súlade s článkom 175 Rokovacieho poriadku EP sa predseda EP v utorok rozhodol zaslať 116 pozmeňujúcich návrhov Výboru pre medzinárodný obchod (INTA) na posúdenie. Výbor by mal rozhodnúť, či budú tieto pozmeňujúce návrhy predložené na plenárne hlasovanie. Schulz informoval poslancov, že k správe nemeckého poslanca Bernda Langeho o TTIP bolo predložených viac ako 200 pozmeňujúcich návrhov a žiadostí o hlasovanie po častiach.

"Využijeme získaný dodatočný čas na to, aby sme sa pre text uznesenia pokúsili získať stabilnú väčšinu. Parlament môže prísť so silným posolstvom pre vyjednávačov o TTIP len za predpokladu, že naše uznesenie podporí široká väčšina poslancov," uviedol v utorok (9.6.) spravodajca uznesenia a predseda výboru INTA Bernd Lange. Výbor sa najbližšie stretne v dňoch 15. a 16. júna v Bruseli.

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) v Štrasburgu potvrdila správy, že časť frakcie socialistov a demokratov (S&D) bola proti dnešnému hlasovaniu, pričom aj ona sama bola rozhodnutá hlasovať proti TTIP v súčasnej podobe.

"V rámci frakcie prebiehala ostrá diskusia. Bolo neisté, ako hlasovanie dopadne. Prídu ďalšie pozmeňovacie návrhy do výborov, bude sa ďalej o tom diskutovať. Musíme rokovať a niektoré časti aj vypustiť," uviedla Smolková na adresu doterajšej podoby TTIP. Priznala zároveň, že v radoch európskych socialistov sú najväčšie obavy vyplývajúce z TTIP v oblasti arbitrážnych súdov a geneticky modifikovaných potravín.

Jej stranícky kolega poslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) upozornil, že TTIP je prospešná dohoda pre obe strany. Len v automobilovom priemysle, ak by sa, podľa jeho slov, zjednotili normy a predpisy, viedlo by to k zníženiu nákladov na obchodovanie o štvrtinu, čo by bolo prospešné aj pre Slovensko.

"Cieľom je odstrániť bariéry a pomôcť našim malým a stredným podnikateľom, korí nemajú také kapacity, aby sa mohli dostať na americký trh," konštatoval Maňka. Dodal, že dôležité je najmä to, že TTIP povedie k vytvoreniu približne jedného milióna nových pracovných miest v EÚ, na Slovensku odhadom asi 20.000 a je predpoklad na nový obchodný obrat medzi EÚ a USA vo výške 120 miliárd eur.

"Chcem ubezpečiť našich obyvateľov, že budeme trvať na tom, že v žiadnom prípade naše normy a štandardy neznížime a nehrozí napríklad dovoz upraveného mäsa na Slovensko," dodal Maňka.

Zároveň priznal, že citlivou zostáva otázka ochrany investorov pred súdmi, lebo v USA bežia takzvané arbitrážne konania bez možnosti odvolania. Európania nechcú rovnaký scenár. Aj v EP je časť poslancov za zriadenie nejakého odvolacieho európskeho súdu v prípade sporov medzi štátmi a investormi, s čím má americká strana problém. Ďalšou možnosťou je podľa Maňku zabezpečiť si špičkových odborníkov v oblasti súdnictva, ktorí budú zastupovať záujmy krajín EÚ na riadnom súde, ktorý bude o takýchto sporoch rozhodovať.

"Takáto dohoda medzi EÚ a USA je správna. Odstraňuje bariéry a pomáha obchodu, v zásade som za. Problémom je, že veľmi dlho sa robili drahoty a tajnosti okolo TTIP. Ľudia nevedeli, čo tam bude, čo tam nebude, odporcom sa darilo vyvolávať vášne a odpor proti dohode, strašili chlórovanými kurčatami a GMO kukuricou. Chybou je, že zmluva nebola širokej verejnosti dostupná," opísal situáciu poslanec Richard Sulík (SaS) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Súhlasí s odkladom hlasovania v EP o tejto téme, lebo viac ako 200 rôznych pripomienok nemožno len tak odbiť. Podľa neho sú potrebné ďalšie diskusie a vyjasňovanie postojov.

"Pribúda hlasov, či táto dohoda musí byť taká rozsiahla a všeobjímajúca. Možno sa mali zamerať iba na odbúravanie ciel a administratívnych bariér. To by bolo jednoznačným prínosom. Sporné veci sa mohli riešiť neskôr alebo inou dohodou," uviedol Sulík.