Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovenskí europoslanci vítajú smernicu o ekologizácii kotlov

Foto: TASR/AP

Stredne veľké kotle, ktoré majú výkon od jedného do 50 megawatov a ktoré sa týkajú aj Slovenska, zatiaľ nie sú právne ošetrené.


Štrasburg 7. októbra (TASR) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú dnes hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý žiada zavedenie obmedzení platných v celej EÚ na emisie oxidu siričitého a oxidov dusíka pre stredne veľké spaľovacie zariadenie, akými sú generátory elektrickej energie alebo obytné či priemyselné vykurovacie systémy. Tento návrh sa týka viacerých krajín EÚ, vrátane Slovenska, kde zasiahne okolo 600.000 domácností.

Na obmedzení emisií sa poslanci EP už dohodli s ministrami členských štátov únie. Vlády týchto krajín budú musieť postupne zavádzať prísnejšie limity v oblastiach, kde tieto emisie porušujú platné normy EÚ pre kvalitu ovzdušia.

Europoslanec EP Miroslav Mikolášik (KDH), ktorý je v EP členom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín víta návrh na obmedzenie emisií z tohto typu zariadení. Pripomenul, že malé zariadenia na získavanie energií a aj tie veľmi veľké, sú už regulované smernicami z roku 2009 a 2010. Stredne veľké kotle, ktoré majú výkon od jedného do 50 megawatov a ktoré sa týkajú aj Slovenska, zatiaľ nie sú právne ošetrené.

"Stredne veľké zariadenia na výrobu energií zvyšujú znečistenie ovzdušia siričitanmi a kysličníkmi dusíka a takisto prašnými časticami," upozornil Mikolášik. Ako lekár upozornil, že najmä vylučované prašné častice zvyšujú zdravotné riziká pre obyvateľstvo, preto je snaha presadiť túto smernicu.

Zavedenie záväzného právneho zariadenia pre stredne veľké spaľovacie zariadenia bude znamenať, že prevádzkovatelia takýchto tepelných centrál budú musieť zabezpečiť ich modernizáciu a technologické zníženie emisií NO2, NOX a SO2.

Europoslanec József Nagy (Most-Híd) spresnil, že toto nariadenie limituje minimálne technologické požiadavky na stredne veľké spaľovacie zariadenie, ktorými sú u nás väčšinou kotle na diaľkové vykurovanie. Patria sem ale aj elektrárne na plyn a biomasu alebo na paru v rôznych priemyselných prevádzkach.

"V EÚ je 150.000 takýchto kotlov, z toho na Slovensku zhruba 4000, ale v skutočnosti je u nás okolo 600.000 domácnosti vykurovaných diaľkovým ovládaním a dotýka sa ich toto nariadenie," opísal situáciu Nagy, bývalý slovenský minister pre životné prostredie.

József Nagy si myslí, že na úrovni EÚ sa dosiahol dobrý kompromis. Smernica stanovuje na zmenu stredne veľkých kotlov lehotu do roku 2025 až 2030, čo je podľa Nagya dostatočný časový odstup, aby nerástli ceny a ohrozené nebude ani konkurenčné prostredie, lebo budú platiť rovnaké podmienky pre celú EÚ.

Nagy upozornil, že dym produkovaný takýmto typom tepelných centrál okrem chemických škodlivín obsahuje aj jemné popolčeky, ktoré spôsobujú rakovinu a aj kyslé dažde, takže nová smernica bude prospešná tak pre ľudské zdravie ako aj pre ochranu prírody.