Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovenskí hotelieri platia najvyššie licenčné odmeny v Európe

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predstavitelia ZHR SR ubezpečili, že hotely a reštaurácie si chcú plniť povinnosti vyplývajúce z autorského zákona, ale chcú platiť primerané odmeny.

Bratislava 2. februára (TASR/TABLET.TV) – Odmeny pre organizácie kolektívnej správy (OKS) za verejný prenos v izbách a spoločných priestoroch hotelov, penziónov či v reštauráciách sú na Slovensku najvyššie v Európe. Upozornil na to Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR, ktorý sa pre podozrenie zo zneužívania dominantného postavenia obrátil na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR.

Predstavitelia zväzu na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave ubezpečili, že hotely a reštaurácie si chcú plniť povinnosti vyplývajúce z autorského zákona, ale chcú platiť primerané odmeny. Dôkazom toho má byť dlhodobá spolupráca zväzu s organizáciami Slovgram, SOZA či OZIS. Problémom sú podľa nich sadzby autorskej spoločnosti LITA zastupujúcej autorov audiovizuálnych diel.

„Práve táto organizácia má niekoľkonásobne vyššie licenčné odmeny, ako majú porovnateľné organizácie, či už u nás na Slovensku alebo aj v zahraničí,“ konštatoval generálny sekretár ZHR Marek Harbuľák.

Zväz si dal preto vypracovať analýzu, v rámci ktorej porovnal systém výberu poplatkov a sadzby v siedmich európskych krajinách. Napríklad štvorhviezdičkový hotel s kapacitou 150 izieb na Slovensku zaplatí na licenčných odmenách ročne viac ako 13.000 eur. Rovnaký hotel v susednom Rakúsku zaplatí len 40 % z tejto sumy, v Nemecku 36 % a v Česku 47 %.




„Potvrdili sa podozrenia, že slovenské hotely platia najvyššie odmeny. Domnievame sa, že hlavnou príčinou takéhoto nepomeru v porovnaní s inými krajinami je práve organizácia LITA,“ zdôraznil Harbuľák.

Zväz s ňou viedol rokovania už od roku 2015 a žiadal, aby predložila spôsob určovania výšky licenčných odmien spolu s ekonomickým zdôvodnením. Organizácia však informácie doteraz neposkytla a k dohode zatiaľ nedošlo. Jej poplatky sú podľa analýzy až päťnásobne vyššie, ako je priemer v iných európskych krajinách.

Protimonopolný úrad v roku 2015 posunul podnet od ZHR ministerstvu kultúry, ktoré podľa Harbuľáka zaujalo alibistický postoj a dalo od problému ruky preč. V decembri minulého roka sa zväz na PMÚ obrátil opäť, s podozrením, že LITA zneužíva svoje dominantné postavenie.

Problémy s poplatkami pre OKS mal podľa zväzu riešiť nový autorský zákon, ktorý je účinný viac ako rok. Hotely a reštaurácie od neho očakávali, že im zjednoduší administráciu spojenú s uzatváraním zmlúv. Každý používateľ by si tak jednou zmluvou splnil povinnosti voči všetkým OKS. Tzv. one stop shop mal priniesť aj úsporu na licenčných odmenách.

Harbuľák však poukázal na to, že organizácie sa medzi sebou doteraz nedohodli, ktorá ich bude zastupovať. Používateľom tak napriek platnému zákonu nevedia takúto zmluvu predložiť. „Autorský zákon asi neplatí pre všetkých rovnako,“ uzavrel. Zväz sa listom obrátil ma ministerstvo kultúry, aby tento problém riešilo.