Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Slovenskí hydinári hodnotia rok 2022 ako jeden z najnáročnejších

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Vysoký rast výrobných nákladov v živočíšnej výrobe a potravinárskej výrobe sa počas roka absolútne neodzrkadlil v raste odbytových cien ich výrobkov.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Slovenskí hydinári hodnotia rok 2022 ako jeden z najnáročnejších rokov. Vysoký rast výrobných nákladov v živočíšnej výrobe a potravinárskej výrobe sa počas roka absolútne neodzrkadlil v raste odbytových cien ich výrobkov. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Negatívom je aj nízka ponuka práce pre potravinársky priemysel, stále pretrvávajúca nízka sebestačnosť v produkcii slovenských potravín, pretrvávajúci nízky podiel slovenských potravín na pultoch reťazcov či veľmi nízky podiel slovenských potravín v stravovacích zariadeniach," uviedol pri bilancovaní riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Poskytnutie vyššej podpory pre potravinárov v rámci investičnej výzvy 4.2 tak v súčasnej turbulentnej dobe podľa neho pomôže zmierniť dosahy krízy. Potravinári si budú môcť pripraviť projekty súvisiace s modernizáciou výroby potravín. Časť projektov sa zameria aj na zníženie energetickej náročnosti pri výrobe potravín.