Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Slovenskí odborári sa zapoja do európskej kampane Voda pre všetkých

Kampaň bude celoeurópskou aktivitou, ktorá sa rozbehne v tomto roku. V rámci nej plánujú odborári získať aspoň 1 milión podpisov.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Európska federácia odborových zväzov verejných služieb (EPSU) začína kampaň Voda pre všetkých.

Jej podstatou je posolstvo, že voda je základným ľudským právom. "Vieme, že aj na Slovensku máme oblasti, kde nie je pitná voda dostupná, kde dokonca nie je ešte ani kanalizácia," povedal dnes po trojdňovej konferencii EPSU v Bratislave predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) Anton Szalay.

Kampaň bude celoeurópskou aktivitou, ktorá sa rozbehne v tomto roku. V rámci nej plánujú odborári získať aspoň 1 milión podpisov. "Aj odborové zväzy zo Slovenska urobia pre to maximum, aby medzi svoju členskú základňu rozhodili tieto petičné listy," podotkol Szalay. Ako dodal, celá petícia kampane Voda pre všetkých poputuje následne do Bruselu.

Na konferencii hovorili európski odborári aj o dojednaných kolektívnych zmluvách a hodnotili výsledky. Spoločným znakom jednotlivých bilancovaní však podľa Szalaya bolo, že ani v iných krajinách okrem Slovenska sa odborárom nedarilo navyšovať mzdy ani o mieru inflácie. "Čiže zaznamenávame prepad reálnej mzdy u týchto zamestnancov, čo neveští nič dobré, keď si vezmeme, koľko ľudí žije v pásme chudoby," skonštatoval Szalay.

Odborári diskutovali aj o témach ako vývoj sociálneho dialógu či dopad krízy na zamestnancov vo verejných službách. Hovorilo sa aj o tom, ako Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka diktujú jednotlivým krajinám svoje predstavy o úsporách. "Dozvedeli sme sa to, že tento postup nie je práve najšťastnejší a prináša prepad do recesie, čiže životná úroveň občanov nie je dobrá," dodal Szalay.