Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Slovenskí šoféri majú najväčšie problémy s parkovaním a odstupom

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Množstvo nehôd spôsobuje nedostatočné venovanie sa jazde, vodiči často počas jazdy a parkovania namiesto sledovania okolia vykonávajú rôzne činnosti, napríklad telefonujú.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Najčastejšou príčinou poistných udalostí pri povinnom zmluvnom poistení (PZP) motorových vozidiel boli aj za 10 mesiacov roku 2012 nehody na parkovisku či pri nedodržaní odstupu. Podľa štatistík Allianz-Slovenskej poisťovne z tohto titulu zaznamenali až 9054 poistných udalostí.

„Množstvo podobných nehôd spôsobuje nedostatočné venovanie sa jazde, vodiči často počas jazdy a parkovania namiesto sledovania okolia vykonávajú rôzne činnosti, napríklad telefonujú. Veľmi významným rizikovým faktorom premávky na slovenských cestách je aj agresivita za volantom,“ hovorí Jozef Hrdý, riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v Allianz–SP.

Tieto slová potvrdzuje aj štúdia Allianz centra pre technológie, podľa ktorej až 27 % všetkých vodičov priznalo, že počas vedenia motorového vozidla sa venujú aj iným činnostiam, ktoré odvádzajú ich pozornosť.

Druhou najčastejšou príčinou vzniku dopravných nehôd bola v Allianz-SP zrážka dvoch pohybujúcich sa vozidiel. Až 6990 poistných udalostí tak spôsobilo nedanie prednosti v jazde, prechádzanie z pruhu do pruhu a podobne.

Rovnaké vodičské chyby

Na treťom mieste príčin poistných udalostí sú škody spôsobené na čelnom skle. Takýchto škôd eviduje poisťovňa 3184. Prvá trojka najčastejších príčin škôd zostáva rovnaká, slovenskí vodiči teda stále opakujú rovnaké vodičské chyby.

Okrem tradičných poistných udalostí na cestách však Allianz–SP eviduje aj tie menej obvyklé. Medzi takéto nehody patrí aj 35 poistných udalostí z PZP zapríčinených zrážkou s vlakom či električkou alebo 156 poistných udalostí, pri ktorých poisťovňa vyplatila poistné plnenia majiteľom zvierat po zrážke s vozidlom. Vyzerá to teda tak, že pravdepodobnejšia je zrážka z hospodárskym zvieraťom ako vlakom či električkou.

„Nech už je príčina dopravnej nehody akákoľvek, pri každej platí, že sa môže skončiť tragicky. Vodiči by preto mali byť na cestách opatrní a nepodceňovať možné riziká či už pri parkovaní, alebo nočnej jazde na diaľnici,“ uzatvára Jozef Hrdý.