Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovenskí vedci navrujú ekologickú daň a zníženie dane z práce

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Odborníci majú k dispozícii rôzne modelové situácie, na základe ktorých sú schopní určiť, na akej úrovni by sa sadzba európskej dane mohla pohybovať.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Slovenskí vedci a ekonómovia navrhujú zaviesť pre firmy v Európskej únii (EÚ) ekologickú daň, a tým ich motivovať k výrobe šetrnejšej pre životné prostredie. Na druhej strane navrhujú znížiť daňové zaťaženie práce. Daň by mala byť jedným z príjmov rozpočtu EÚ. Predbežné návrhy na ekologickú daň sa pohybujú na úrovni jedno percento a o rovnaké percento by sa malo znížiť zdaňovanie práce, čím by sa stala pre zamestnávateľov atraktívnejšia a zvýšili by sa čisté príjmy rodín.

"Pokiaľ sa má dosiahnuť určitá úroveň príjmov do spoločného európskeho rozpočtu, potom je otázka pre odborníkov, aká by mala byť daňová sadzba, aby členské štáty určitú úroveň príjmov zabezpečili. Treba vychádzať z toho, že štátne ekonomiky členských krajín sú založené na vysokej deľbe práce a je značná previazanosť medzi jednotlivými odvetviami. Daň by preto mala zohľadniť celý výrobný reťazec," povedal pre TASR dekan Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Mikuláš Luptáčik. Nechcel však ešte hovoriť o konkrétnych sadzbách, keďže štúdia slovenských odborníkov by mala byť zverejnená koncom januára 2016. V konečnom dôsledku by sa však daňové zaťaženie firiem podľa neho malo znížiť a ako dodal, konečné riešenie napĺňania rozpočtu EÚ bude politickým rozhodnutím. "Malo by však ísť o také, ktoré bude hospodárske subjekty členských krajín motivovať k hospodárskemu rastu," domnieva sa.

Pokiaľ ide o ekologickú daň, ktorú navrhuje Slovensko, veľmi dôležitý je jej dopad na kvalitu životného prostredia, podčiarkol Luptáčik. Mala by štáty motivovať k zníženiu emisií skleníkových plynov, čo by mohlo riešiť problém otepľovania. "Ekologická daň by mohla pôsobiť v tom smere, že by vzhľadom na životné prostredie priaznivo ovplyvnila ekologické správanie hospodárskych subjektov a zároveň firmám by sa malo znížiť daňové zaťaženie práce. Znížením nákladov na prácu by sa zvýšil dopyt po práci, ktorá by sa pre firmy stala lacnejšou. Ekologická daň by zvýšila náklady výroby, čo by však hospodárske subjekty prinútilo správať sa tak, aby svojou výrobou menej zaťažovali životné prostredie," domnieva sa.

EÚ hľadá iný spôsob financovania svojho chodu, chce zaviesť európsku daň, a tak zabezpečiť financovanie z vlastných zdrojov. Súčasný stav, keď rozpočet na chod EÚ je tvorený v prevažnej miere príspevkami jednotlivých členských štátov, už nevyhovuje. Rozširuje sa totiž zoznam krajín, ktoré dostávajú rôzne rabaty a korekcie, a tým sa diskusia o rozpočte mení na minimalizovanie príspevkov členských krajín.

Odborníci majú k dispozícii rôzne modelové situácie, na základe ktorých sú schopní určiť, na akej úrovni by sa sadzba európskej dane mohla pohybovať, aby sa pokryli výdavky únie. Daň by mala byť transparentná a prehľadná a úlohou odborníkov je predložiť viacero variantov. Skupina na vysokej úrovni zriadená za účelom reformy vlastných zdrojov EÚ by mala koncom roka hovoriť o troch možných daniach - environmentálnej, dani z pridanej hodnoty a dani z finančných transakcií, ktoré by v budúcnosti mali zabezpečovať príjmy rozpočtu EÚ.