Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenskí vývojári významne pokročili v oblasti biometrie

Foto: TASR/AP

Ich riešenia sú využívané pri modernizácii volebných systémov, sčítaní obyvateľstva, hraničných kontrolách, pri registrácii účastníkov veľkých podujatí a aj v bankovom sektore.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenská spoločnosť Innovatrics počas svojho 12-ročného pôsobenia realizovala viac ako 500 projektov po celom svete, v rámci ktorých spracovala biometrické údaje vyše 900 miliónov ľudí založených na identifikácii odtlačkov prstov či iných biometrických údajov.

Ich riešenia, ako dnes informovali na stretnutí s médiami v Bratislave, sú využívané pri modernizácii volebných systémov, sčítaní obyvateľstva, hraničných kontrolách, pri registrácii účastníkov veľkých podujatí, v bankovom sektore a mnohých ďalších oblastiach. V súčasnosti sa vo svete presadzujú technológiou určenou na overenie identity prostredníctvom tváre na mobilných (tzv. SELFIE LOGIN) a desktopových zariadeniach.

Technológia IFace 3.0 z dielne slovenských vývojárov, predstavuje novú generáciu biometrického rozpoznávania tváre s unikátnou presnosťou a rýchlosťou. Prichádza v čase, kedy sa európske krajiny čoraz viac zaoberajú otázkou praktického využitia biometrie v rámci viacfaktorového overovacieho procesu.

"Technológia IFace 3.0 bola navrhnutá tak, aby bola jej integrácia do systémov čo najjednoduchšia. Prináša pokrok v oblasti rozpoznávania tváre najmä vďaka jej presnosti a celkovej rýchlosti overovania. Je optimalizovaná aj pre mobilné aplikácie, a tak sa stáva oveľa zaujímavejšou z pohľadu jej využitia predovšetkým v bankovom, resp. inom komerčnom sektore, kde bude nevyhnutná dvoj- a viacfaktorová autentifikácia," povedal Ján Lunter, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti.

Ako ďalej uviedol, proces viacfaktorového overovania identity sa stáva čoraz diskutovanejšou témou v súčasnosti najmä v súvislosti s novou reguláciou v oblasti platobného styku a kartových transakcií z dielne EÚ známou ako PSD2, ktorá zásadne zmení správanie sa vo finančnom svete. Bankové inštitúcie a iné komerčné spoločnosti, ktoré budú poskytovať platobné služby, budú musieť riešiť okrem iného aj otázku bezpečnosti.

Nová technológia je určená predovšetkým mobilným vývojárom a systémovým integrátorom, ale aj bankovým a iným komerčným organizáciám, ktoré budú využívať biometriu tváre alebo tzv. selfielogin, ako súčasť viacfaktorovej autentifikácie v ich mobilných aplikáciách.