Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovenskí zamestnávatelia sa obávajú sankcií voči Rusku

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Sankcie podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení budú mať negatívny dopad na podnikateľov aj obyvateľov.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Sankcie voči Rusku budú mať negatívny dopad aj na podnikateľov, ale aj na obyvateľstvo. Uviedol to dnes po mimoriadnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) o novom balíku sankcií EÚ voči Ruskej federácii viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Roman Karlubík.

"Nehrozia nám potenciálne sankcie len voči Rusku, ale sú tu aj druhé sankcie. Ak by SR zaujala postoj, ktorý nebude konzistentný s politikou EÚ, tak akým spôsobom sa pozrú na nás naše najväčšie vývozné krajiny, napríklad Nemecko. Z tohto nám hrozia takpovediac nepriame sankcie. V tomto berieme a podporujeme názor premiéra Roberta Fica, že treba byť pragmatický. Musíme však zmapovať a konkretizovať sankcie, ktoré prídu, pretože doteraz posledná vlna sankcií nebola zverejnená," povedal.

"Dohodli sme sa, že dnes poobede, pretože rozhodnutie treba prijať veľmi skoro a veľmi rýchlo, v priebehu dní, akonáhle dostaneme konkrétnu podobu sankcií, budeme ich komentovať. Ale len tie konkrétne sankcie, ktoré sa budú dotýkať našich podnikov a našich občanov. V tomto budeme podporovať veľmi pragmaticky postoje vlády SR tak, aby sme minimalizovali dopady sankcií na Slovenskú republiku a jej hospodárstvo," doplnil Karlubík.

"Musíme zistiť pozície jednotlivých, sankciami dotknutých firiem," poznamenal prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko. RÚZ podľa neho zastáva názor, že "najlepšie by bolo, keby už neboli žiadne sankcie, keby sa rozvíjal obchod aj s Ukrajinou, aj s Ruskom, teda keby Ukrajinci našli také riešenie, ktoré by bolo prospešné pre všetkých obyvateľov Ukrajiny".

Predstavenstvo Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR sa podľa slov jej prezidenta Jozefa Kollára zhodlo v tom, že "vláde dáva mandát zachovať si isté pozície v rámci EÚ a v ohľade sankcií, ktoré by mali silný dopad na ekonomiku Slovenska postupovať tak, ako doteraz postupovala. "To znamená, odmietavým postojom," zdôraznil Kollár.

"Podporujeme doterajšie kroky vlády SR, pretože minimálne ten postoj, ktorý pán premiér urobil v sobotu (30. 8.) po summite EÚ, si určitým spôsobom získal podporu aj verejnosti. To znamená, že ho chceme v tomto podporiť a voláme pri sankciách po uvážlivom a pragmatickom postoji zo strany jednotlivých sociálnych partnerov a v konečnom dôsledku aj vlády," dodal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč.