Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Slovensko aj naďalej podporuje tranzit poľnokomodít z Ukrajiny

Ilustračná fotka. Foto: TASR Roman Hanc

Politici sa zhodli na tom, že tranzit cez územie Slovenska sa uskutočňuje bez zásadnejších problémov.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Slovensko podporuje koridory solidarity, ktorými sa dostávajú poľnohospodárske produkty z Ukrajiny na svetové trhy. Zhodli sa na tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš, minister dopravy SR Pavol Lančarič, predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta a poradkyňa predsedu vlády pre záležitosti EÚ Ľubica Karvašová na online stretnutí s ministrom pre agrárnu politiku a potravinárstvo Ukrajiny Mykolom Solskyiim a veľvyslancom Ukrajiny v SR Myroslavom Kastranom.

"Vnímame, že kríza spôsobená ruskou inváziou zasiahla celý poľnohospodársky sektor v EÚ a spolu s Európskou komisiou budeme aj naďalej hľadať spoločné riešenia, ktoré prispejú k zlepšeniu aktuálnej závažnej situácie na Ukrajine. Postoj Ruska, ktoré bráni dodávkam poľnokomodít na svetové trhy, považujem za neakceptovateľný," skonštatoval Bíreš.

Šéf rezortu pôdohospodárstva zdôraznil, že z pohľadu Slovenska je nevyhnutné zaoberať sa aj sekundárnymi dôsledkami importov z Ukrajiny z dôvodu preplnených skladových kapacít u stálych odberateľov obilnín, ako aj ďalším výpadkom tržieb a rastúcim objemom importu cukru, medu a vajec, ktoré tiež negatívne ovplyvňujú európske trhy, predovšetkým však štáty v pohraničí s Ukrajinou.

Politici sa zhodli na tom, že tranzit cez územie Slovenska sa uskutočňuje bez zásadnejších problémov. Pokiaľ ide o možnosti zlepšenia tranzitu produktov z Ukrajiny, je podľa nich potrebné vyvíjať aj naďalej tlak na Európsku komisiu, aby sa zvýšila efektivita koridorov solidarity. Naše rezorty pôdohospodárstva a dopravy sa dohodli na vypracovaní spoločného materiálu na posilnenie a zrýchlenie tranzitov poľnokomídt z Ukrajiny cez naše územie.