Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Neviem si predstaviť, že by Slovensko bolo bez baníctva, tvrdí premiér

Predseda vlády SR Robert Fico (na snímke) sa stretol so zástupcami banského priemyslu na Slovensku a s predstaviteľmi jednotlivých banských spoločností 30. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V roku 2013 vyťažili slovenskí baníci 31 miliónov ton surovín.

Bratislava 30. januára (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si nevie predstaviť Slovensko bez baníctva. Uviedol to dnes okrem iného vo svojom príhovore na pôde Úradu vlády SR na stretnutí s niekoľkými desiatkami zástupcov banského priemyslu na Slovensku a s predstaviteľmi jednotlivých banských spoločností.

"Neviem si predstaviť, že by Slovensko bolo bez baníctva. Neviem si predstaviť, že by sme prijali návrhy niektorých politikov, ktorí hovoria, že bane treba zatvoriť. Dobre, aká je však alternatíva. Žiadna alternatíva nie je pre ľudí pripravená. S radosťou preto podporujem projekty napríklad v Hornonitrianskych baniach na rozširovanie výroby a na zabezpečenie práce pre tisíce ľudí v tomto významnom podniku," spresnil premiér.



"Slovensko má napriek faktu, že väčšina rudných ložísk už bola vyčerpaná v minulosti, stále bohatý ťažobný potenciál. Sto ťažobných organizácií zabezpečuje ťažbu na 202 ložiskách. Priamo poskytuje pracovné príležitosti pre 6400 zamestnancov. Vlani vyťažili 31 miliónov ton surovín, z toho predstavovali ropa a gazolín objem 13,3 milióna ton, zemný plyn bol s ťažbou 95 miliónov metrov kubických," priblížil za prítomných predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza, a. s., (HBP) Peter Čičmanec.

Stabilizovaný je podľa Čičmanca objem ťažby hnedého uhlia na úrovni 2,3 milióna ton. "Dôležitou surovinou je magnezit, ktorého bolo vyťažených 770.000 ton, pričom 87 % smerovalo na export. Významné miesto v ťažbe zastávajú aj stavebné suroviny, vápence, ostatné suroviny, bentonit, keramické, žiaruvzdorné íly, sklárske a zlievarenské piesky, kaolín, zeolit, živice a tufity," doplnil šéf HBP.



"Vážený pán premiér, hlásime sa k odporúčaniam EÚ v ťažbe surovín, vidíme v nej svoju budúcnosť. Na to, aby sme uspeli, potrebujeme dobré podnikateľské prostredie zohľadňujúce špecifiká ťažobného priemyslu. Prvoradým predpokladom je kvalitná nová surovinová politika, odrážajúca aktuálne európske trendy vo využívaní nerastných surovín, s dôrazom na efektívnu ťažbu domácich zdrojov," dodal Čičmanec.