Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Slovensko bojuje o významnú investíciu firmy Schaeffler

Na archívnej snímke 8. augusta 2007 pracovník počas smeny v závode Continentalu, jedného z najväčších výrobcov pneumatík a autokomponentov v nemeckom Hanoveri.Continental v stredu 16. júla 2008 zamietol ponuku na prevzatie od spoločnosti Schaeffler. Foto: TASR/AP

Schaeffler už má na Slovensku dva výrobné závody v Skalici a Kysuckom Novom Meste, kde spolu pracuje takmer 10.000 ľudí.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Nemecký výrobca ložísk Schaeffler hľadá miesto pre svoj nový výrobný závod vo východnej Európe. Medzi poslednými piatimi krajinami, ktoré firma zvažuje ako finálnu destináciu, je aj Slovensko. K ďalším kandidátom patrí Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Srbsko. Vyplýva to z informácií zverejnených na portáli etrend.sk.

Ako v rozhovore pre týždenník Trend uviedol konateľ a riaditeľ Schaeffler Slovensko Jaroslav Patka, Slovensko má veľkú šancu túto investíciu získať. "Rozhodnutie má padnúť do konca tohto alebo začiatkom budúceho roka," priblížil Patka. Nemecký koncern podľa jeho slov v súčasnosti rokuje s vládami jednotlivých štátov a aktuálne pripravuje stretnutie aj v rámci Slovenska.

Schaeffler už má na Slovensku dva výrobné závody v Skalici a Kysuckom Novom Meste, kde spolu pracuje takmer 10.000 ľudí. Po automobilke Volkswagen a oceliarni U.S. Steel v Košiciach je tak tretím najväčším súkromným zamestnávateľom. Okrem toho má firma v Žiline aj finančné servisné centrum, ktorého vznik podporil pred dvoma rokmi investičným stimulom aj štát.

Plánovaný závod má podľa Patku veľkosťou zodpovedať závodu Schaeffler v Skalici. Ten zamestnáva 4700 ľudí a rozkladá sa na ploche 83.000 štvorcových metrov.