Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ftáčnik a Frešo dnes v Bruseli prezentovali slovenské start-upy

Na snímke vľavo primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a bratislavský župan Pavol Frešo. Archívne foto Foto: TASR

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik považuje start-upy za dôležitú prioritu, za ktorou stojí aj predseda vlády a ministerstvo financií.

Brusel 7. októbra (TASR) - Dnes večer sa v priestoroch Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli konal seminár "Start-up Slovakia". Podujatie v rámci Európskeho týždňa miest a regiónov OPEN DAYS 2014 pripravili Stále zastúpenie SR pri EÚ, Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli a Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Cieľom akcie bolo predstaviť pripravovanú koncepciu na podporu ekosystému start-upov na Slovensku a projekt i.e.SMART!, ktorého partnerom je aj hlavné mesto Bratislava.

Seminár otvorili stály predstaviteľ SR pri EÚ Ivan Korčok, ktorý zdôraznil, že v tejto oblasti má Slovensko veľa úspešných príkladov, a predseda BSK Pavol Frešo a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Moderátorom panelovej diskusie bol vedúci Styčnej kancelárie SR pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD) Daniel Straka. Jeho kancelária zaručila odbornú gesciu nad podujatím a pomohla zohnať niektorých rečníkov do diskusie o význame start-upov.

Bratislavský primátor pre TASR zdôraznil, že seminár má v Bruseli sprostredkovať dve posolstvá: že štát považuje otázku start-upov za dôležitú, ide o prioritu, za ktorou stojí aj predseda vlády a ministerstvo financií, a že Bratislava ako mesto robí konkrétne aktivity a podporuje start-upové skupiny, ktoré na pôde Bratislavy pôsobia.

"Štát si uvedomuje význam podpory mladých začínajúcich podnikateľov aj inštitucionálnou aj finančnou formou," zdôraznil Ftáčnik. A dodal, že v hlavnom meste SR pôsobia dve start-upové komunity, ktoré si nekonkurujú, ale sa pravidelne stretávajú, a na ich akcie chodia okrem našich záujemcov aj mladí podnikatelia z Maďarska a Rakúska.

Ftáčnik pripomenul, že dnešný seminár v Bruseli zdôraznil, že Slovensko sa zameriava na podporu mladých začínajúcich podnikateľov formou poskytovania služieb pre nich prostredníctvom vzdelávania a tiež mentoringu, keď skúsení podnikatelia učia tých mladých, ako sa presadiť, ako pripraviť a posunúť ďalej podnikateľský plán.

Podľa jeho slov najmä pre Bratislavu platí, že start-upové komunity sú sústredené okolo informačných technológií. Je tam sídlo svetoznámej firmy ESET a podhubie pre nádejných informatikov a úspešné nápady budúcich podnikateľov predstavuje najmä Slovenská technologická univerzita a Fakulta matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského.

"Považujem za dôležité, že sa do tohto procesu vložilo mesto a že sa vkladá štát, že mladí ľudia nie sú nechaní sami na seba. Uvedomujeme si, akú úlohu môžu mať start-upy pri rozvoji podnikania a ekonomiky na Slovensku," uviedol Ftáčnik.